Centrul Timişoarei a fost invadat de şobolani. Rozătoarele mişună în plină zi prin parcul ce separă Catedrala Mitropolitană de malurile râului Bega. Primăria ştie asta şi spune că a început deratizarea acum o săptămână. Rozătoarele, însă, nu au dispărut.
„Vin şi mănâncă şi ei cu porumbeii. Acum ne-am întors din centru, pur şi simplu mănâncă cu porumbeii împreună,” povestește un localnic.
Domnul Ilie se plimba în parc cu fiica sa când un şobolan le-a tăiat calea.
„În parcul din spatele catedralei e plin de şobolani, i-am filmat. Cel puţin 7-8 şobolani i-am văzut,” spune Ilie Blaga.
De teama rozătoarelor, unii oameni fac tot posibilul să evite zona.
Specialiştii spun că şobolanii stau în acest parc pentru că sunt aproape de malul râului. Ei atrag însă atenţia că muşcătura lor este extrem de periculoasă.
„Poate transmite nişte boli specifice infecţioase cum este leptospiroza, poate transmite rabia. Poate să meargă cu febră, cu dureri musculare intense şi apar afectări de organe ca ficat, inimă, rinichi. La turbare situaţia este şi mai gravă dacă fac rabie mor. Nu există tratament şi vindecare la rabie,” explică Virgil Musta, medic primar Boli Infecţioase.
În acest moment, deratizarea este făcută gratuit de o firmă privată. Primăria nu poate încheia un contract pentru că se află în litigiu cu o altă firmă care a fost descalificată în urma unei licitaţii ce a avut loc la începutul anului 2014.