Locurile de parcare pentru persoane cu dizabilități sunt ocupate de oameni perfect sănătoși care vor să găsească rapid un loc liber. Capitala este sufocată de mașini, iar lipsa locurilor de parcare îi determină pe mulți bucureșteni grăbiți să parcheze unde nu au dreptul. În aceste condiții, persoanele cu probleme de sănătate sunt nevoite să caute un loc unde să își lase mașina în traficul infernal , lucru care le îngreunează și mai mult situația atunci când ies din case.
„Uite, uite aici, în stânga, cum a parcat fix pe locul de parcare pentru persoanele cu dizabilități”, spune George.
La primele ore ale dimineții, am plecat să căutăm un loc liber de parcare împreună cu George Baltă, un fost jucător de rugby care acum 15 ani a suferit un accident chiar în timpul unui meci, în urma căruia a rămas imobilizat. Deși de atunci viața lui s-a schimbat complet, George a încercat să trăiască în continuare cât mai aproape de normalitate. Merge zilnic la lucru cu mașina. Din păcate, lipsa de înțelegere sau, în alte cazuri, nesimțirea altora îl afectează în mod direct.
„Fiecare pădure are uscăturile ei, sunt și oameni care te grăbesc, te clanxonează în continuu”, povestește George.
Pentru el, dar și pentru alți oameni care sunt în situația lui, este un chin să găsească un loc liber de parcare pe străzile din oraș. Deși, teoretic, ele sunt rezervate prin lege și semnalizate corespunzător.
„Evit să ies la orele în care știu că este traficul foarte aglomerat și că nu am nicio șansă să găsesc. Mi se întâmplă de fiecare dată, să dau o tură, două până găsesc un loc liber”, mărturisește fostul sportiv.
George spune că situația se perpetuează și din cauză că oamenii aflați în aceeași situație ca el nu iau mai des atitudine.
„Suntem și foarte puțini care deschidem gura, care ieșim foarte mult pe afară și atragem atenția că existăm și noi”, este de părere George Baltă.
Lecția lui Mircea Bravo, la Cluj
În București polițiștii iau măsuri pentru ca aceste locuri să fie folosite doar de cei care au acest drept.
„Parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoanele cu handicap se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.000 și 10.000 de lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv. Polițiștii Brigăzii Rutiere au aplicat peste 110 sancțiuni în cursul anului 2020”, a declarat Andra Arsintescu, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere.
Polițiștii din Capitală au dat peste 110 amenzi pentru această abatere anul trecut.
Această problemă există în toate marile orașe din țară. În Cluj, vloggerul Mircea Bravo le-a dat o lecție celor care parcau fără drept pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități. Cum vedea că un șofer în deplină capacitate fizică se dă jos dintr-o mașină parcată pe un loc special marcat pentru persoanele cu dizabilități, venea lângă el cu un scaun cu rotile: „Oare vă pot ajuta? Aveți nevoie? Ați parcat pe locul de handicap, să știți”.
Notă. Această știre a fost corectată prin scoaterea unor imagini, în urma unui drept la replică.
Editor : Luana Pavaluca