Decizia de a băga în carantină orașul Făget din Timiş și alte trei sate aparținătoate a împărţit localnicii în două tabere. În timp ce unii sunt de acord cu noile măsuri restrictive, alții susțin că este o decizie exagerată. De duminic seara, de la ora 19.00, de când a intrat în vigoare carantina, oamenii nu mai au voie să iasă din case fără mască și nici să plece din localitate fără un motiv întemeiat.
Din orașul Făget, județul Timiș, se intră și se iese numai cu dovada că oamenii locuiesc acolo sau cu adeverință că trebuie să intre în oraș.
Pentru următoarele două săptămâni, locuitorii orașului Făget și ai satelor aparținătoare vor retrăi situația din timpul stării de urgență. Nu vor putea ieși localitate decât pentru activități esențiale și vor trebui să respecte mai multe măsuri impuse de autorități, după ce în comunitate au fost descoperite 47 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.
-Ne deranjează, dar trebuie să acceptăm, asta e situația.
*
-Credeți că sunt necesare aceste măsuri?
-Părerea mea personală? Cred că nu. Eu cred că sunt multe înscenări și nu e chiar o realitate ceea ce se vede.
În oraș se simte însă o tensiune apăsătoare. Sunt puțini oameni pe străzi, ieșiți strict la cumpărături sau la spital.
-Ne e frică un pic. Ne e frică.
-De ce vă e frică, de boală?
-Da, de boală, că avem copii, avem familii acasă.
Mircea Avram, primarul din Făget: Oamenii pot circula în interiorul localității, pot merge la cumpărături, pot merge la muncă fără a avea nevoie de acea declarație care era necesară în timpul stării de urgență. De asemenea, sunt mai multe motive pentru care pot părăsi sau pot intra în localitate: este vorba de cei care transportă marfă, operatorii economici, cei care vin sau merg la muncă în altă parte, cu o adeverință de la serviciu, elevi și studenți care au examene în perioada aceasta, pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.
La spital, situația nu arată deloc bine. Întrucât a crescut numărul pacienților care sunt testați pentru noul coronavirus și pentru că aceștia trebuie să rămână în spital până vine rezultatul, unitatea medicală a fost reorganizată.
Codrean Iurie, managerul Spitalului din Făget: Noi nu suntem spital COVID, dar având în vedere fluxul mare de pacienți pozitivi, atunci secția bolii infecțioase s-a transformat în secție pentru pacienți COVID și am reprofilat secția boli interne care preia pacienții care sunt supecți. Ne-am reprofilat un pic secțiiel și activitatea.
Belinda Chelariu, asistent Spitalul din Făget: Din spital am avut 14 cazuri în total, 8 asistente mdicale. Fiecare personal a primit echipament de protecție, am primit dezinfectant, personalul a fost instruit, s-a procedat la dezinfecția compartimentelor, secțiilor în spital.
La spitalul din Făget se mai tratează acum doar urgențele chirurgicale și consultațiile în ambulatoriu. Restul pacienților sunt direcționați către medicii de familie.