Pe strada Drumul Fermei din Popeşti Leordeni, stâlpul de electricitate este la nici un metru distanţă de gardul unui bloc. De la balcon, locatarii aproape că pot atinge liniile de curent.
La o stradă distanţă, alte case şi blocuri au fost construite de jur împrejurul unui alt stâlp de tensiune.
„Organismul este expus unui câmp mai intens decât câmpurile obişnuite la care suntem supuşi în fiecare zi. Orice sursă de câmp electromagnetic este o sursă de radiaţie”, spune Simion Şimon directorul Institutului de cercetări experimentale în bio-nano-ştiinţe.
Avizul primit de constructori de la Enel încalcă reglementările în energie care prevăd că trebuie păstrată o distanţă de protecţie de cel puţin şapte metri între firele de curent şi locuinţe.
„Pentru protejarea reţelelor electrice de distribuţie, se interzice persoanelor fizice şi juridice să efectueze construcţii de orice fel în zona de siguranţă a reţelelor electrice de distribuţie, fără avizul de amplasament al operatorului de distribuţie”, potrivit informării transmise de Enel.
Daniela Niculae, inspector serviciul Urbanism, Primăria Popeşti Leordeni, spune că deţine în original avizul de amplasament de la Enel: „În zonă nu există reţea electrică de distribuţie de medie, joasă tensiune aparţinând SC Enel care să fie afectată de amplasamentul propus în certificatul de urbanism”.
Digi24 a încercat în nenumărate rânduri să afle dacă stâlpii pot fi mutaţi de pe proprietăţile oamenilor.
„Atâta timp cât se respectă distanţele de protecţie şi siguranţă prevazute de legislaţia specifică în vigoare, pot coexista capacităţi energetice şi clădiri amplasate în acelaşi areal”, a fost răspunsul reprezentanţilor Enel.