Sindicatele şi patronatele s-au înţeles asupra stabilirii salariului minim la 1.200 de lei. Nu au căzut însă de acord şi asupra modalităţii de impozitare. Pe de-o parte, patronatele au propus îngheţarea contribuţiilor plătite de angajator la nivelul actual, corespunzător salariului minim de 1.050 de lei. Sindicatele, în schimb, merg pe varianta clasică: majorare la 1.200 şi impozitarea aferentă. Cele două variante vor fi cântărite cu atenţie în ultima şedinţă de Guvern din acest an.
„S-au conturat trei propuneri, una a fost retrasă, deci practic două propuneri. Prima, a sindicatelor, care au propus guvernului 1.200 lei începând cu 1 ianuarie, cea de a doua propunere, din partea patronatelor, a fost aceea de 1.200 lei cu blocarea impozitării pentru un timp normal de muncă de 8 ore la 1.050 lei”, spune Claudia Costea, ministrul Muncii.
În varianta actuală, pentru fiecare angajat remunerat cu 1.050 de lei, angajatorul scoate din buzunar 1.292 de lei. Diferenţa de 242 de lei intră în vistieria statului, sub formă de contribuţii. În ceea ce priveşte Legea salarizării unitare, ministrul Muncii a dat asigurări că proiectul se află printre priorităţile sale, în 2016.
„Toate instituţiile şi nu doar instituţiile sunt conştiente şi îmi scriu, îmi solicită puncte de vedere legate de modalitatea în care se aplică toate majorările acestea salariale, îmi semnalează toate disparităţile care există între nivelurile de salarizare şi în ceea ce priveşte administraţia locală, şi în interiorul administraţiei publice centrale”, spune Claudia Costea, ministrul Muncii.
Termenul pentru finalizarea legii salarizării unitare este noiembrie 2016.