Acum trei ani, vaccinarea fetiţelor împotriva virusului care poate duce la apariţia cancerului de col uterin era oprită din cauza reticenţei părinţilor. Aceştia erau puşi să semneze o hârtie prin care îşi asumau riscurile vaccinării, ceea ce a trezit suspiciuni privind siguranţa vaccinului.
Acum, Ministerul Sănătăţii a anunţat că imunizarea va fi reluată, dar numai pentru părinţii care doresc acest lucru şi după o campanie de informare.
„Dorim ca acea campanie de comunicare să fie una corectă, în aşa fel încât populaţia să înţeleagă importanţa pe care să o acorde vaccinării”, a anunțat Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
În schema de vaccinarea a copiilor va mai intra un ser - cel pneumococic -, destinat prevenirii pneumoniei, a meningitei sau a otitei medie acute. Serul va fi administrat în momentul în care copilul împlineşte doi ani. Medicii spun că astfel pot fi prevenite multe dintre cazurile de mortalitate infantilă.
Pe de altă parte, doctorii atrag atenţia că introducerea unor vaccinuri noi în schema naţională de vaccinare nu rezolvă problemele provocate de lipsa celor care sunt deja incluse în acest program.
„În acest moment există nişte dificultăţi la vaccinul de două şi de şase luni. Nu avem Hexainfarixul. Se pare că va intra cât de curând, dar avem aceste sincope în aprovizionare”, a afirmat Valeria Herdea, medic de familie.
Este şi unul dintre motivele pentru care ratele de vaccinare au scăzut în România. Pentru acest vaccin, care protejează împotriva poliomielitei, difteriei, tetanosului sau hepatitei B, rata de vaccinare a scăzut la 89%, de la 95%. De asemenea, rata de imunizare împotriva rubeolei, oreionului şi rujeolei a fost mai mică de 75 la sută în 2011, sub nivelul recomandat la nivel mondial.