Un spectacol unic în lume are loc an de an în localitatea Comăneşti din județul Bacău. Ritualul urşilor este un obicei nemaiîntâlnit altundeva, rămas de la geto-daci, spun localnicii, şi care adună an de an oameni de peste tot. Îmbrăcaţi cu o blană de urs, care cântărește chiar şi 60 de kilograme, sătenii merg din poartă în poartă, joacă Dansul ursului și fac urări pentru anul care vine.
„...Frunzuliță mere coapte, a trecut anul, măi frate! Dar-ar Dumnezeu să dea ce n-a fost pe aicișa!” - este una dintre urările strigate în timpul acestui ritual.
Mulţi dintre locuitorii din Comăneşti au acasă costume pentru jocul urșilor. Blănurile care sunt folosite doar o zi din an sunt păstrate în restul timpului cu mare grijă.
„Le dăm cu spray de insecte și pe partea pielii le dăm cu un fel de ulei, ulei din acesta mai fin ca să stea cât de cât moi”, explică Dumitru Toloacă, organizatorul unei cete de „urși”.
La ritual participă chiar şi copiii, în ciuda faptului că recuzita cântărește destul de mult. În blana de urs nu se intră oricum, există o tehnică: „Acum intră mânuța, tragem capul, nu, nu, așa, așa stai așa”, îi arată unui băiat Dumitru Toloacă.
„Această piele are cam 50-60 de kilograme, fiind o piele pe măsura mea ajunge la aproximativ 2 metri, 2 metri și ceva, nu-i foarte grea”, spune o tânără îmbrăcată în urs.
Obiceiul, spun localnicii, a rămas din vremea geto-dacilor. Iar tinerii știu că au acestă responsabilitate de a duce tradiţia mai departe.
„Pe vremuri era un urs viu, se umbla cu el prin sat, lumea care era bolnavă de spate îi călca ursul pe spate și se zicea că se vindecă”, explică Dumitru Toloacă.
„Moșul meu este bătrân de acum și lasă tradiția pe mâinile mele. E o mândrie ca să joci pielea de urs”, spune un băiat.
„Vin din afară numai ca să ducem tradiția mai departe”, întărește un altul.
Jocul urșilor din Comănești a ajuns să fie faimos și peste hotare după ce National Geografic a publicat, anul trecut, poze cu ritualul spectaculos.
„Sunt spaniol și nu am mai văzut niciodată așa ceva, este diferit”, spune un turist.
„Pentru mine este o altă cultură, este diferită și m-a impresionat”, adaugă un altul.
„Urșii îmi plac mie, da, da, da, foarte frumos!”, spune o femeie originară din Madagascar.
„Au fost turiști din Franța, din Spania, din Italia, din Germania, din America și cred că vom fi nevoiți să facem mari investiții în infrastructura de turism, în hoteluri și pensiuni”, arată Viorel Miron, primarul din Comănești.
Cetele de colindători îmbrăcaţi în urși, organizate pe cartiere, merg din poartă în poartă, pentru a ura localnicilor un an îmbelșugat: „Un an nou mai bun și multă sănătate și tot ce vă doriți! La anul și la mulți ani!”
Citiţi şi: Rapperul 50 Cent, uimit de o tradiție românească