Vestul ţării este regiunea în care vor fi cele mai mari oportunităţi de angajare la începutul anului viitor, arată un studiu bazat pe planurile companiilor de a crea locuri de muncă. Însă piaţa muncii se va îmbunătăţi şi în afara lanţului Carpatic. La nivelul întregii ţări 20% dintre companii plănuiesc să facă angajări. Este un procent considerabil, deşi nu pare. În plus marea majoritate a locurilor de muncă deja existente vor fi menţinute, iar cele care au de gând să facă disponibilizări sunt puţine.
Patronii din România trec printr-o fază de optimism care deja durează de un an şi jumătate şi care se va întinde şi la începutul anului viitor, arată un studiu Manpower.
Tradus în locuri de muncă, acest optimism diferă de la o regiune la alta a ţării.
În primul trimestru din 2017, cea mai bună situaţie va fi în Banat, unde oportunităţile de angajare vor creşte cu 22%.
În nord-vestul ţării, regiune al cărei pol economic este Clujul, oportunităţile de angajare vor creşte cu 16%, salt identic cu cel aşteptat în judeţele din sud-estul ţării.
Şi, în vreme ce în Capitală creşterea pieţei muncii va fi mai mică de 10%, Oltenia este singura regiune în care numărul companiilor care vor să angajeze este mai mic decât cel care au de gând să facă disponibilizări.
Studiul arată că, la nivel naţional, doar 13% dintre companii au de gând să îşi reducă numărul angajaţilor în primul trimestru al anului trecut. 66% vor să îl menţină, ceea ce înseamnă că există o stabilitate mare a numărului de locuri de muncă. Iar 19% dintre companii se pregătesc să facă angajări. Numărul posturilor scoase la concurs ar putea fi considerabil.
Marea întrebare este dacă vor exista suficienţi angajaţi pentru ele. Companiile vorbesc de multă vreme de un deficit de forţă de muncă. Pentru slujbele care necesită calificare nu sunt suficienţi specialişti. În schimb, slujbele care nu au nevoie de calificare sunt remunerate de multe ori cu salariul minim şi nu sunt considerate suficient de atractive.
Studiul Manpower arară că, în primul trimestru al anului viitor, cele mai multe şanse să îşi găsească un nou loc de muncă sunt angajaţii din industria prelucrătoare, adică cei din fabrici. Sunt urmaţi de angajaţii din comerţ, pentru care primul trimestru din 2017 va fi cel mai bun din 2008 până în prezent. În schimb, în industria extractivă, care încă mai suferă după ieftinirea petrolului, nu este exclus ca renunţarea la o parte dintre angajaţi să continue.
În industriile în care creşte numărul locurilor de muncă scoase la concurs ar putea creşte şi salariile. Ca să atragă oameni noi patronii sunt dispuşi să-şi îndulcească oferta salarială. Şi, în acelaşi timp sunt dispuşi să le ofere remuneraţii mai mari şi angajaţilor pe care deja îi au. Altfel, riscă să intre într-o criză de personal.