Un nou exercițiu național de alarmare publică a populației va avea loc miercuri în toată ţara. Între orele 10-11, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va pune în funcţiune alarmele. Începând din luna august, astfel de exerciții de alarmare vor avea loc în prima zi de miercuri a fiecărei luni, timp de o oră.
Exerciţiul are ca scop testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă. În intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi acţionate sirenele de alarmare publică existente în toate judeţele.
Rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel judeţean şi vor face obiectul unor analize în cadrul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, în vederea îmbunătăţirii modului de alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă, scrie News.ro.
În data de 06 august, IGSU a desfăşurat, la nivel naţional, exerciţiul de transmitere a mesajelor de înştiinţare şi verificare a sistemului de alarmare publică. Scenariul a presupus, atât înştiinţarea centrelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă judeţene, cât şi verificarea funcţionării sistemului de alarmare prin acţionarea sirenelor electrice şi electronice de alarmare a populaţiei.
Din centralizarea datelor puse la dispoziţie de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, rezultă faptul că, la nivel naţional, din cele 6.913 astfel de mijloace tehnice de alarmare, au fost acţionate 5.460 de sirene pe timpul exerciţiului.
Din punct de vedere al modului de acţionare, 2.865 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 mijloace necesită declanşare locală.
Pe timpul exerciţiului, personalul propriu a verificat 1.449 sirene de alarmare publică din 445 de localităţi, 196 dintre acestea fiind neoperative.
Referitor la timpul mediu de răspuns în cazul acţionării centralizate a sirenelor, acesta a fost de 2,35 minute, iar pentru cele cu acţionare locală a fost de 7,42 minute.
În ceea ce priveşte zona de acoperire acustică, aceasta a fost de 37,56% la nivel judeţean, 81,71% la nivel municipal, 61,42% la nivel orăşenesc şi de 37,07% la nivel comunal.