Un joc de tip Caritas i-a lăsat fără bani

Data publicării:
bani - bancnote de 100 lei8

Cel puţin 400 de locuitori ai mai multor judeţe din estul ţării au plătit, în avans, o aşa numită taxă de înscriere, plus 5% din valoarea împrumutului pe care voiau să-l obţină. Niciunul dintre ei nu a primit şi creditul sperat.

„Vom avea nevoie de prima taxă lunară. Nu folosim dobânzi, nici rate, doar taxe şi comisioane. (V-aţi făcut un calcul, cam ce sumă v-ar interesa?) 10 000. Avem varianta cu cinci ani sau şapte ani”, așa a decurs întâlnirea. Consultanţii le promit oamenilor că vor obţine suma dorită în cel mult o lună. Doritorii trebuie să aducă adeverinţă de salariat, factura de utilităţi şi copii după acte personale. Trebuie să plătească însă şi o taxă, de până la 400 de lei, în funcţie de valoarea creditului pe care îl cer, plus 5% din valoarea împrumutului.

Numai că totul e doar o minciună. Unul dintre păgubiți a aşteptat două luni să primească banii, iar până la urmă a cerut să i se restituie banii depuși. „Le-am zis că vreau să mă retrag: doamnă, vreau banii pe care i-am depus că m-am lămurit. Şi mi-a zis că trebuie să fac o cerere, altă şmecherie, şi atunci mi-am dat seama că e hoţie pe faţă. Faceţi o cerere ca să retrageţi banii”, a spus Liliana Cristofor, unul dintre păgubiți. În aceeaşi situaţie sunt alți peste 400 de oameni din Moldova. 

Nu ne-au dat niciun ban şi să le dăm banii înainte, exact ca la Caritas”, a spus un bărbat. Am pierdut banii, i-am zis lui al meu. Şi a zis totuşi să mergem că poate avem o şansă. Şi a spus că dacă nu dăm rată înainte... Dar i-am zis că am mai lucrat cu băncile, dar nu mi s-a întâmplat aşa ceva. Mi-au dat împrumutul corect şi după aia am plătit rata”, a spus un alt păgubit. Reclamaţiile clienţilor i-au trimis pe comisarii de la Protecţia Consumatorilor în control. „Au fost transmise către instanţele de judecată privind două posibile clauze abuzive. S-a transmis documentaţia şi către poliţie”, a spus Alin Năstase, comisar şef al CJPC Bacău.

Firma care promitea împrumuturi avantajoase a fost înfiinţată în decembrie anul trecut şi are autorizaţie de funcţionare până la vară. În adresa din acte, la Cluj, nu există nicio firmă.

Pe strada Piteştilor, numărul 13, figurează firma înregistrată la Registrul Comerţului, însă locatarii acestui imobil nici măcar nu au auzit de această societate. Inspectorii OPC au trimis un raport şi către Banca Naţională pentru verificări. Deocamdată, firma a fost amendată cu 15.000 de lei pentru clauze abuzive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Ministrul de Finanțe, vești proaste despre pensii în 2025. Ce șanse sunt să mai crească? Și când?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025