Drumurile din Capitală sunt asfaltate ca să fie sparte la loc. E doar o chestiune de timp, iar cel mai recent exemplu a fost surprins de reporterii Digi24 în Sectorul 3. Muncitorii care lucrau la reabilitarea unei şosele erau pândiţi, la propriu, de angajaţii unei firme care are un proiect de canalizare. Iar pe lista problemelor de infrastructură sunt şi alte lucruri care dacă nu ar complica viaţa şoferilor, ar fi chiar comice.
Cristian Popa, jurnalist Digi24: Pe acest Bulevard din Capitală avem parte de o situație hilară, chiar de neînțeles. Întreaga arteră a fost asfaltată de curând, chiar și bordurile au fost schimbate. În schimb, constructorul și-a dat seama că are o problemă, gurile de canalizare sunt ieșite în exterior cu 10/15 centimetri. Așa că a găsit o soluție de compromis! A încărcat întreaga zonă cu bitum în așa fel încăt atunci când treci pe aici, mașina ta va simți!
Specialiștii în infrastructură spun că astfel de lucrări au devenit tot mai frecvente, iar pericolul e considerabil.
Paul Dorneanu, președintele unei asociații de infrastructură: „Se mai întâmplă să dăm și peste canale descoperite sau parțial tăiate care pot provoca accidente grave.”
Altă problemă - lipsa de eficienţă sau de organizare. Iar un exemplu elocvent e situaţia găsită de reporterii Digi24 pe Strada Merilor, din Sectorul 3.
Muncitor: Pentru canalizare!
Reporter: A? băgați canalizare?
Muncitor: Se măsoară deocamdată!
Reporter: Dar nu este un paradox că acum se asfaltează?
Muncitor: Nu știu să vă spun.
Reporter: Atunci practic, va trebui să spargeți din nou asfaltul?
Muncitor: Nu știu să vă zic.
Reporter: Prinde asfaltul ținând cont că este atâta praf?
Coordonator al muncitorilor: Nu se pune definitiv. Încă nu s-a pus canalizarea. O să vină cu canalizarea. Se toarnă să nu mai fie noroi, praf!
Dan Trifu, președinte Eco Civica: „Trebuie să aibă un pat de pietriș, nisip, apoi acea piatră calcaroasă. Vorbim de bani publici de bani aruncați în praf.”
Reporter: Nu pare o risipă, așa?
Coordonator al muncitorilor: De ce?
Reporter: Că acum asfaltați, peste două luni vin cei de la apă și canal?
Coordonator al muncitorilor: Poate nu vin peste două luni! Poate vin peste o lună sau peste trei luni!
Reporter: Cum este dacă vin oamenii aștia cu canalizarea apoi?
Muncitor: Asta trebuia să se gândească înainte. Nu suntem noi în măsură să...
Reporter: Nu este o muncă, așa ca o risipă?
Muncitor: Ca la noi în România!
Localnic: Trebuia mai întâi să bage canalizare! După asfaltarea! Ce face? Sparge din nou ca să bage canalizarea? E... România!
Oficialii primăriei spun că au asfaltat după ce locuitorii din zonă au făcut mai multe sesizări. Cât despre lucrările pentru canalizare, nu a fost stabilită data de start.