Pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu nu pot beneficia de cel mai modern amplificator de imagine care se află în una din sălile de operaţie din Secţia Ortopedie de aproape un an de zile.
Aparatul a fost cumpărat cu aproape 100.000 de euro, bani daţi de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean (CJ) ca medicii să aibă cele necesare ca să opereze în cazul în care se întâmpla ceva la Summitul UE ce a avut loc în luna mai, informează Agerpres.
Aparatul care stă degeaba de aproape un an în sala de operaţie de la Ortopedia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu mai are nevoie de o autorizaţie care se eliberează de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) de la Bucureşti, spun cei de la spitalul sibian.
"Avem trei săli de operaţie, în care există două aparate de acest fel, vechi şi acesta, care este nou. Nu se pot face în acelaşi timp operaţii în toate cele trei săli, dacă ai nevoie de amplificator de imagine. Acest amplificator de imagine nou nu se poate folosi fără autorizaţie de funcţionare", a explicat şeful Secţiei de Ortopedie, dr. Radu Fleacă.
Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu susţin că au făcut toate demersurile necesare către CNCAN, dar că deocamdată aşteaptă autorizaţia de funcţionare, pe care o poate emite doar comisia de la Bucureşti.
"Aparatul acesta a venit la finalul lunii decembrie 2018. De atunci, spitalul a făcut demersurile etapizat către CNCAN şi aparatul este în curs de autorizare, pe care sperăm să o primim cât de curând", a explicat purtătorul de cuvânt al spitalului sibian, Decebal Todăriţă.
Potrivit sursei citate, amplificatorul de imagine din sala de operaţie de la Ortopedie a costat în jur de 497.000 lei, bani daţi de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu, ca spitalul să fie dotat corespunzător pentru Summitul din mai 2019.
În 2018, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă de la Sibiu a anunţat printr-un comunicat de presă, că primeşte fonduri pentru aparatură de la Ministerul Sănătăţii, în vederea Summitului european din mai 2019. În acest comunicat a fost menţionat şi aparatul care a fost cumpărat în decembrie 2018, dar care a fost pus în funcţiune nici în octombrie 2019.
"În urma solicitărilor Consiliului Judeţean Sibiu privind dotările suplimentare necesare în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu în vederea Summit-ului european ce va avea loc la Sibiu în 2019, Ministerul Sănătăţii a decis transferarea de fonduri în valoare totală de 2.427.000 lei, ceea ce reprezintă aproximativ 18% din suma solicitată de Consiliul Judeţean Sibiu pentru spital. Fondurile se alocă pentru achiziţionarea de aparatură medicală şi echipamente de comunicaţii în urgenţa în sănătate, co-finanţarea fiind asigurată de Consiliul Judeţean Sibiu în procent de 10%. Lista de aparatură pentru care sunt destinate fondurile include: turn laparoscopie, amplificator de imagine RxTV-C-ARM, ventilatoare ATI, aparat electrochirurgical, aparat pentru ventilaţie mecanică de transport, ecograf Doppler, masă chirurgicală şi pacemaker extern şi intern. Este vorba de aparatură identificată de medicii din spitalul sibian ca fiind o prioritate pentru a putea răspunde urgenţelor care pot surveni în timpul unui eveniment de amploarea summit-ului ce va fi găzduit de Sibiu anul viitor, pe lângă activitatea curentă şi urgenţele pe care spitalul le deserveşte în mod obişnuit", declarat în 2018, medicul Dan Bratu.
Dacă în timpul Summitului UE din luna mai vreun oaspete ar fi avut nevoie de vreo operaţie la Ortopedie, intervenţia s-ar fi făcut tot cu ajutorul amplificatoarelor vechi de imagine, deşi exista un aparat nou, performant.
Editor web: Vlad Mironescu