La cei aproape 70 de ani ai săi, tanti Maria vrea acum să-şi schimbe obiceiurile de ani de zile. Până acum arunca uleiul la gunoi, dar vrea să renunţe la asta.
„Îl pune tanti într-un borcănel şi-l duc la gunoi. Acum îl duc la domnul administrator şi la preşedinte,” povesteşte tanti Maria.
Nici nu ar trebui să le fie foarte greu. Toate cele aproapre 1.200 de asociaţii de proprietari din Arad vor primi câte un butoi de 25 de litri pentru uleiul de gătit uzat. Recipientul va fi aşezat undeva în scara blocului, astfel încât locatarii să îl găsească uşor.
„O să ducem o muncă de lămurire cu proprietarii şi o să-i lămurim să adunăm şi să colectăm sele... uleiul uzat,” spune Gheorghiţă Cheptănaru, administrator de bloc.
„Pretindem că suntem civilizaţi şi orice acţiune de genul ăsta e binevenită pentru a proteja natura,” adaugă Iosif Morar, preşedintele unei asociaţii de bloc.
Proiectul este derulat de o firmă privată şi de Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative, care se va ocupa de distribuirea recipientelor.
„Aici vorbim şi de mediu, vorbim de o poluare,” spune Dorina Lupşe, preşedinte ULAL Arad.
Un litru de ulei aruncat la chiuvetă poate polua până la un milion de litri de apă.
„Uleiul alimentar uzat nu trebuie aruncat în toalete sau în chiuvetă deoarece se depune pe conducte, lucru care în timp duce la înfundarea sau colmatarea acestora,” explică Monica Iovan, purtător de cuvânt al Companiei de Apă Arad.
Conform unui studiu realizat de Comisia Europeană, uleiurile alimentare reprezintă 12% din poluanţii prezenţi în apă şi în sol.