Turiştii aruncă gunoaie, voluntarii le adună. Chiar dacă nedreaptă, relaţia funcţionează în multe dintre zonele pitoreşti cu care ne mândrim. De altfel, pare singura soluţie, în lipsa celor şapte ani de acasă de care mulţi dau dovadă. Aşa s-a întâmplat şi în judeţul Cluj, unde activiştii de mediu au adunat 120 de saci cu deşeuri după un week-end de petrecere. Reporterii Digi24 umblă şi ei prin ţară, că să ne arate că unii nu ar trebui să mai plece în vacanţă până nu învaţă să lase zonele turistice, curate cum le-au găsit.
„Am ajuns la Tarniţa, în judeţul Cluj, unde un lac lung de opt kilometri este una dintre cele mai căutate zone de agrement din zona. După ce am văzut până acum în locurile pline de turişti, mă aşteptăm să găsesc munţi de gunoaie şi aici. Aici, natură este însă protejată de nişte voluntari inimoşi care îndepărtează urmele petrecerilor la iarbă verde”, relatează Carla Tănasie, corespondent Digi24.
În perioada vacanţelor de vara, ecologiştii găsesc mereu gunoaie înşirate de turişti pe drumul ce duce spre lacul Tarniţa. Aşa că mai mulţi voluntari renunţă la relaxarea de weekend şi trec la curăţenie.
„Acum o săptămâna am venit cu o cunoştinţă aici şi a pus mâna pe jos şi a luat o seringă şi era direct să se înţepe”, spune Dan Bogdan Belceanu – organizator.
Muncă voluntarilor nu este deloc uşoară. Au adunat de la resturi alimentare până la haine.
Turiştii care ajung în zona se plâng că nu găsesc pe traseu coşuri de gunoi, dar asta nu este o scuză. În alte locuri sunt tomberoane şi tot există mizerii aruncate peste tot.
„Situaţiile disperate au nevoie de soluţii disperate. Aşa că la Oradea, firma locală de salubritate îi anunţă mereu pe poliţiştii locali când găsesc gunoaie aruncate la întâmplare. Imediat, prorpietarii terenurilor sunt amendaţi”, spune Carla Tănasie, corespondent Digi24.
Oradea şi Timişoara sunt printre puţinele oraşe din ţară unde asociaţiile de proprietari sunt amendate dacă încalcă regulile de colectare: 44 de sancţiuni au fost date într-un an. Pentru unii, nici asta nu este o lecţie de ţinut minte însă.
„Am primit o amendă de o mie de lei, care s-a împărţit la 180 de apartamente, a fost o suma mică şi oamenii nu prea au băgat-o în seama”, afirmă Ioan Burtic, administrator asociaţie de proprietari.
Acum, doar 15 la sută din gunoiul adunat la Oradea este reciclat. Că să înţelegeţi unde ne aflăm, chiar şi aşa este de trei ori mai mult decât media naţională.
„Exemplul pozitiv vine din judeţul Sibiu. Localnicii din 22 de localităţi sortează gunoaiele pe categorii când le aruncă în pubele”, spune Paul Greavu, corespondent Digi24.
Oamenii din Sibiu care stau la casă au primit pubele pentru plastic, metal, reziduuri biodegradabile şi reziduale. Containerele pentru hârtie şi sticlă nu sunt în fiecare curte însă. Municipalitatea le-a pus din loc în loc în oraş, dar localnicii nu par deranjaţi să meargă până la ele că să arunce gunoiul pe categorii.
Colectarea selectivă a gunoiului merge bine la Sibiu, spun autorităţile: tot mai multe deşeuri sunt reciclate în loc să fie aruncate la gropi de gunoi.
„Dacă am pornit cu o cantitate de 188 de tone deşeuri reciclabile colectate separat am ajuns, în luna iulie a acestui an, la o cantitate de 424 de tone”, spune Claudia Iordănescu, director proiect.
Planul pentru colectarea selectivă a gunoiului la Sibiu nu a fost ieftin: peste 80 de milioane de lei, dar Uniunea Europeană a dat 85% din fonduri.