Doi studenţi din Franţa au dat forfota Lyonului pentru munca eco de la ferma din Mureş a familiei Cismaş. Tinerii nu au mai lucrat niciodată pământul şi sunt încântaţi.
„Am învăţat să muncim în grădină, pentru că în Franţa nu avem astfel de grădini ecologice. Să lucrezi împreună cu ţăranii, în natură, e un mod bun de a lua contact cu cultura unei ţări”, povesteşte Valentin Philibert.
„Lucrăm cu unelte vechi. De exemplu nu am mai lucrat niciodată cu aşa ceva. După masă, de obicei, strângem flori pe care le punem la uscat şi mai apoi în punguliţe pentru a face ceai. E destul de interesant”, adaugă Gary Radix.
Cei doi tineri din Franţa vor sta la fermă două săptămâni. Majoritatea voluntarilor îşi petrec însă aproape toată vara la ferma din Mureş. Este şi cazul Lydiei, care a venit în România din Germania.
„Mă interesează Europa de Est de ceva vreme şi mi-am dorit mult să vizitez România. Satele de aici şi munţii sunt atât frumoşi. M-au impresionat mult aceste locuri”, spune ea.
Ferma de la Ţopa, Mureş, face parte dintr-o reţea de exploataţii agricole ecologice care dau tinerilor posibilitatea să facă voluntariat, ceea ce contează în CV-urile din Vest, şi să intre în contact cu lumea satului. Cei interesaţi plătesc între 5 şi 20 euro ca să citească ofertele şi după ce aleg destinaţia, mai trebuie să plătească doar drumul. Soţii Cişmaş pot să primească doar 30 de persoane pe an, dar spun că au de trei ori mai multe cereri.
În România, sunt înscrise în această reţea 30 de ferme, majoritatea din Transilvania. 500 de voluntari străini şi români îşi petrec acolo fiecare vacanţă de vară, muncind la câmp.