Tulcea. Nava tezaur "Republica" a fost dusă la adăpost
Data publicării:
Nava 'Republica', obiect de patrimoniu național clasat în categoria 'Tezaur', a fost luni dusă la adăpost de un remorcher al Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, astfel încât corpul acesteia să nu fie afectat de sloiurile de pe fluviu.
Autoritățile au fost mai întâi obligate să curețe de zăpadă aproape 25% din faleză, pentru accesul unei macarale în apropierea navei-tezaur. Cu ajutorul macaralei și asistată de remorcherul 'Gheorghieni 2' al AFDJ, nava tezaur a ieșit din sloiurile în care era prinsă la malul Dunării și apoi a fost tractată pe Dunăre, scrie Agerpres.
Potrivit Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, nava 'Republica' se află în momentul de față în una din danele șantierului naval din municipiu.
Operațiunile pentru transportul în condiții de siguranță a navei 'Republica' de la pontonul de acostare de pe faleza orașului Tulcea la dana șantierului naval din apropiere au fost de durată, punerea la adăpost a navei tezaur fiind obligatorie în condițiile în care pe Dunăre curg sloiuri care acoperă până la 90% din suprafața fluviului.
În paralel cu aceste operațiuni, pe remorcherul 'Mamaia 2' al AFDJ, acostat la circa 100 de metri distanță de nava-tezaur 'Republica', au început operațiunile de încărcare a alimentelor de strictă necesitate care vor fi transportate miercuri dimineața în localitățile izolate din Delta Dunării.
Remorcherul 'Mamaia 2' a adus marți după-amiază la Tulcea aproape 200 de persoane din localitățile izolate ale Deltei, aceasta fiind prima cursă efectuată în Deltă de la începutul săptămânii, în condiții în care Dunărea maritimă este acoperită de sloiuri.
Remorcherul fluvial (RF) 328 al Ministerului Apărării Naționale (MApN), cu aproape 20 de persoane la bord, a efectuat marți după-amiază prima cursă între Tulcea și suburbia Tudor Vladimirescu. La fel ca în anul 2012, începând de miercuri, trecerea Dunării între cele două localități a călătorilor și alimentelor va fi asigurată de MApN la orele 7.00, 12.00 și 16.00.
'RF 328 aparține bazei logistice navale și are ca misiuni principale asigurarea logisticii necesare navelor militare. Altfel spus, execută misiuni de aprovizionare, de tractare, de stingere a incendiilor apărute la bordul navelor militare. Acum, echipajul RF 328 execută aceleași misiuni în sprijinul populației din Deltă', a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, locotenent colonel Corneliu Pavel.
Remorcherul pus la dispoziție de MApN poate remorca și executa, la Dunăre, manevre cu nave având deplasamentul maxim de 300 de tone.
Trecerea bac dintre Tulcea și Tudor Vladimirescu trebuie asigurată pentru situațiile de urgență din localitățile situate pe malul românesc al brațului Chilia al Dunării, atunci când autoritățile nu dispun de un elicopter.
Considerată ultima navă de război cu aburi de pe Dunăre, nava 'Republica' a fost construită în anul 1883 la șantierul Linz Komenburg din Austria și a purtat inițial numele 'Csobanc'. Cinci ani mai târziu, a fost predată spre exploatare Flotilei de Dunăre a Marinei austro-ungare, în anul 1944 a trecut în subordinea sovieticilor, iar în anul 1951 a fost predată României.
Supraviețuitoare a celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul căruia a fost implicată în luptele pe Dunăre ca navă de comandament, ''Republica'' a continuat să funcționeze ca navă de comandament a Marinei Militare Române. În anul 2003, nava a fost cedată de MApN Consiliului Local al municipiului Tulcea, iar în anul 2008 a fost clasată, în urma unor expertize, în patrimoniul cultural național, fiind declarată "Tezaur".