Trusa sanitară auto, obligatorie în orice maşină, este doar un obiect de decor pentru majoritatea şoferilor. Mulţi dintre conducătorii auto nu ştiu exact nici ce se află în cutie, nici cum să acorde primul ajutor. Un ONG care se ocupă de siguranţa în trafic atrage atenţia că înainte de a învăţa să conduca o maşină, şoferii trebuie să fie pregătiţi să acorde primul ajutor în cazul unui accident de circulaţie.
O trusă medicală costă circa 35 de lei. Şoferii care încă nu au cumpărat-o riscă amenzi de până la 600 de lei.
Majoritatea conducătorilor auto susţin că şi-au dotat maşinile cu trusa medicală, însă recunosc că nu ar şti cum să acorde primul ajutor în caz că ar fi implicaţi într-un accident rutier. Unii nu ştiu exact nici ce conţine trusa medicală.
Specialiştii în medicină de urgenţă spun că trusa folosită corect ar putea face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
„Ar putea opri o hemoragie, ar putea improviza o atelă, sunt foarte multe situaţii pe care poţi să le opreşti, foarte multe urgenţe cărora poţi să le opreşti gravitatea până ajunge o echipă de intervenţie”, spune Horia Simu, medic specialist în medicina de urgenţă.
Preşedintele unei asociaţii care se ocupă de siguranţa în trafic spune că acordarea primului ajutor ar trebui învăţată încă din şcoală.
„Sunt şapte milioane de permise şi şapte milioane de vehicule. Să conştientizăm faptul că trebuie să ne pregătim constant. Adică noi am luat permisul, poate am fost pregătiţi la momentul respectiv în partea de prim ajutor şi la un moment dat nu ne-a mai interesat acest lucru”, spune Virgil Mihailovici, preşedintele Asociaţiei Siguranţă Auto.
Conţinutul minim al trusei auto prevăzut de lege este: o foarfecă, un dispozitiv pentru respiraţie gură la gură, pansamente, comprese şi bandaje, leucoplast, folie izotermă, ace de siguranţă şi mănuşi.