Pentru ei, statutul înseamnă mai degrabă să ai cel mai nou smartphone sau să călătorești în locații cât mai scumpe. Mașina o percep doar ca un mijloc de transport. Cumva era de așteptat, căci mașina te ajută atunci când ai o familie. Cum tinerii nu vor încă o familie, datele nu sunt surprinzătoare.
Într-o perioadă caracterizată prin creșterea gradului de digitalizare, cei de la Ensight Management Consulting tocmai au anunțat că în România are loc o reorganizare a valorilor, mai ales în rândul tinerilor. Mai exact, dacă înainte statutul era asociat cu achiziția unei mașini, astăzi tinerii asociază statutul cu achiziția celui mai scump smartphone sau cu o vacanță într-o locație exclusivistă. Acesta este și motivul pentru care tinerii nu se mai înghesuie la secțiile de poliție pentru obținerea permisului auto.
În doar doi ani de zile, numărul celor care au susținut examenul auto a scăzut considerabil. Dacă în 2012, aproape 700 de mii de români au susținut examenul pentru obținerea permisului auto, doi ani mai târziu, în 2014, numărul lor s-a redus la jumătate.
Pe de altă parte, numărul celor care au cumpărat telefoane inteligente este de ordinul milioanelor. E drept că un smartphone costă mai puţin decât o maşină, dar asta doar dacă raportarea se face la o maşină relativ nouă. Altfel, o maşină fabricată înainte de 2000 poate costa cât un smartphone de ultimă generaţie.
Dacă în 2013, în România au fost vândute 1,5 milioane de smartphone-uri, doi ani mai târziu numărul lor aproape că s-a dublat.
Apoi, același studiu arată că tinerii percep mașina doar ca pe un mijloc de transport. De fapt, mașina a ajuns să fie foarte utilă doar pentru cei care au o familie. În plus, în oraș, maşina personală ajunge mai mult să te incomodeze decât să te ajute. Ambuteiajele plus lipsa locurilor de parcare îi determină pe mulţi tineri care au maşină să o lase acasă şi să folosească mijloacele de transport în comun.