Toţi cei peste patru mii de locuitori ai Sulinei au participat, fără voia lor, la un test de supravieţuire! Trei zile au stat fără eneregie electrică, deci fără căldură şi fără apă. Miercuri noapte, în Delta Dunării, vântul a suflat cu 140 de kilometri pe oră şi a doborât stâlpi de înaltă şi de medie tensiune. Autorităţile au reuşit abia astăzi, după prânz să remedieze problemele.
Imagini cu orașul în beznă ne-au fost trimise joi de un telespectator Digi24. A fost prima noapte în care tot oraşul a fost în beznă. Nimeni nu se aştepta, însă, ca problemele să se rezolve abia sâmbătă după-amiază.
Iulian Costache, locuitor din Sulina: Dacă ne-ar fi spus cineva de la bun început bă băieţi nu aveţi curent o săptămână, trei zile, patru zile ca să ne pregătim şi noi într-un anumit fel pentru că până la urmă aici suntem izolaţi. Ce se întâmpla oare dacă era viscolul 24 de ore şi afară erau acum minus 20 de grade? Crăpam cu toţii aici?
Întuneric şi frig a fost până şi în secţia de primiri urgenţe a spitalului din Sulina. Autorităţile au reuşit să ducă un generator abia cu câteva ore înainte ca angajaţii companiei de distribuţie a energie electrice se remedieze problemele.
Primarul orașului Sulina, Nicolae Răduş: Viscolul acesta a produs 57 de stâlpi în zona Deltei, prăbuşiţi. I-a frânt. Stâlpi din metal, linia de 110 Kw.
În timpul codului portocaliu de viscol, vântul a suflat cu intensitatea unui uragan.
Au fost consemnate viteze ale vântului de peste 100 de kilometri pe oră, chiar 120 de kilometri pe oră în Delta Dunării, la staţii precum Gura Portiţei, la Jurilovca, foarte mari intesităţi ale vântului.
Reacţia Enel Distribuţie: „S-au înregistrat avarii semnificative în instalaţiile de distribuție a energiei electrice. Pagubele produse de vânt și chiciură sunt însemnate - 6 stâlpi de înaltă tensiune şi 115 stâlpi de medie tensiune au fost rupţi de furtună. Zona Deltei Dunării a fost grav afectată”.
5.300 de familii din întreaga Deltă a Dunării au rămas fără energie electrică. 60 de echipe ale distribuitorului de energie au intervenit în teren pentru a reface reţelele avariate.