Aproape 3900 de pacienţi au primit până acum tratament fără interferon, pentru hepatita C în stadii avansate. Cum numărul de dosare începe să scadă, se pune problema accesului la terapie şi al altor bolnavi.
Prof.dr. Alexandru Oproiu preşedintele Comisiei de Sănătate a CNAS: „Eu cred că până la sfârşitul lunii octombrie, noiembrie, se va generaliza tratamentul şi la F1, F2, deci în stadiile de fibroză foarte incipientă.”
Primii pacienţi cu stadii mai puţin grave vor începe tratamentul cel târziu în luna august.
Marinela Debu preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România: „În fiecare zi primesc, de la pacienţii pe care-i reprezint, telefoane în care mă întreabă: doamnă, dar eu când voi intra pe tratament? Mâine, poimâine, într-o zi...cât să mai aştept?”
Problema este că nu se ştie câţi asemenea bolnavi are România, în condiţiile în care ei sunt o sursă de risc.
Manuela Curescu, medic primar, Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: „Şi dacă nu sunt diagnosticaţi, nu vor fi nici trataţi, reprezentând în continuare o sursă de infectare a populaţiei sănătoase.”
Iar instituţiile care ar trebui să ia măsuri încă nu au un plan concret.
Prof.dr. Alexandru Oproiu preşedintele Comisiei de Sănătate a CNAS: „Programul de screening trebuie făcut de minister, împreună cu Casa.”
Adrian Stănescu, reprezentant al Ministerului Sănătăţii: „Practic trebuie asigurată finanţarea, domnule profesor. Ştim foarte bine că un medic de familie nu are nicio problemă să trimită spre....”
Prof.dr. Alexandru Oproiu, preşedintele Comisiei de Sănătate a CNAS: „Ba are foarte multe probleme.”
Peste 5000 de dosare au ajuns la CNAS pentru tratamentul fără interferon, dar o mie au fost respinse. Bugetul alocat a fost de 100 de milioane de euro, însă nu a fost cheltuit integral.