În cele opt baze SMURD din ţară, de luni seară, niciun elicopter SMURD nu s-a mai ridicat de la sol. Ordinul a venit de la Inspectoratul General de Aviaţie, iar specialiştii vor să se asigure că toate aparatele sunt în stare perfectă de funcţionare.
În ciuda acestor măsuri, cei care sunt chemaţi în misiuni de salvare spun că acum le este teamă pentru viaţa lor.
„Chiar dacă ajungem cu bine jos, în viață, mă oripilează gândul că nu putem fi salvați. Copiii erau stresați. Când am ajuns acasă m-au luat în brațe și mi-au spus că nu mă vor mai lăsa să fac elicopter, pentru că nu ar vrea sa fie în locul copiilor celor pierduți”, spune Cristina Geormaneanu, medic la SMURD Craiova
„Această teamă exista oricând. Voi zbura în continuare cu elicopterul, vor zbura şi colegii mei, numai că toţi ne-am pus un semn de întrebare vis-a-vis de cât de fragili suntem în lumea asta. Oricâte fapte bune am face, oricând putem deveni victime”, afirmă Angel Trifan, şef UPU SMURD Galaţi.
Medicii şi asistentele care lucrează pe elicopterele SMURD vor fi consiliaţi psihologic. La Iaşi, 11 medici şi 12 asistente plecau în misiuni ca să salveze vieţi. În medie, o cursă pe zi.
„Eu, ca medic-şef, şi asistenta şefă a UPU-SMURD Iaşi - dacă mâine se va lua decizia ca un elicopter trebuie să zboare şi să transfere, să salveze un pacient în stare critică - suntem pregătite să o facem”, spune prof. Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.
În ultimii 12 ani, cinci elicoptere SMURD s-au prăbuşit. 14 oameni au căzut la datorie.