Ca să acopere gaura lăsată la buget de reducerea la 9% a Taxei pe Valoarea Adăugată la pâine, Executivul va introduce alte trei. Cresc accizele la alcool, se introduc altele pentru produsele de lux, iar impozitul pe proprietate se schimbă. Nu se va mai calcula în funcţie de natura contribuabilului - persoană fizică sau juridică, ci în funcţie de destinaţia imobilului.
Iulian este proprietarul unui spaţiu comercial din judeţul Dâmboviţa şi, la fel ca alţii aflaţi în situaţia lui se gândeşte că va fi nevoit să-şi pună lacăt pe afacere.
„Un impozit în plus ne-ar distruge total. Nu numai pe noi de aici, dar şi restul magazinelor. Ar fi dezastru”, se plânge acesta.
Deocamdată nu s-a decis schema de calcul pentru noua formulă de impozitare a proprietăţilor. Ea va fi fixată odată cu noul Cod Fiscal ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014.
„Dacă se urmăreşte mărirea impozitului, doar majorarea impozitului pentru persoane fizice care deţin clădiri comerciale, birouri, hoteluri, restaurante etc, la nivelul şi păstrând modul de calcul ca şi la persoane juridice va fi un dezastru”, este de părere Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate.
Pe lângă noile taxe se va lărgi şi baza de impozitare pentru contribuţiile sociale. Cu precădere cele din sănătate pentru că sistemul este subfinanţat. Astfel, persoanele cu venituri mari care au în întreţinere alte persoane fără venituri sau copiii majori fără loc de muncă, vor fi obligaţi să le achite şi acestora contribuţiile la sănătate.