O acciză de 5 euro pentru producătorii de vinuri este una dintre propunerile din noul Cod Fiscal. Acum, se plătesc accize pentru bere şi pentru vinuri spumante. Propunerea este însă intens contestată de industrie.
Emil Dumitru, preşedintele Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole: „Dacă vom face un impact economic, vom constata că din pierderea locurilor de muncă vor pierde mai mult decât se colectează din acciză”.
Şi economiştii susţin că suprataxarea nu este o soluție.
Cristian Păun, analist economic: „Mă astept să apară acum acciză la pâine, la tot felul de bunuri, văd că tendinţa este să se strângă mai mulţi bani, nimeni nu ne spune ce se întâmplă cu aceşti bani. Un plus de acciză, de oriunde ar veni ea, nu înseamnă mai multe autostrăzi sau calitatea serviciilor pe care le faci, aş vrea ca accizele aplicate pe alcool să se regăsească în sistemul de sănătate, până la urmă alcoolul produce probleme de sănătate”.
Introducerea accizei de 5 euro pe hectolitru va fi resimțită și de consumatori. Vinul vândut va fi mai scump ori de calitate îndoielnică, avertizează specialiştii.
Cristian Păun, analist economic: „Supraacizarea va duce şi la creşterea preţului. Probabil că vom bea vinuri de calitate mai proastă, vinuri mai ieftine, pentru că bugetul nostru rămâne constant, dar statul doreşte să accizeze acest domeniu”.
Asta în condițiile în care, oricum, românii beau mai puțin vin decât cetățenii celorlalte țări europene. Fiecare român bea în medie 24 de litri de vin pe an, jumătate din consumul locuitorilor din ţările din vestul Europei.
România este printre primii 10 producători europeni de vin. Primele două locuri sunt ocupate de Franţa şi Italia. Dintre cele două ţări, doar în Hexagon se percepe o acciză de 3,75 euro pentru un hectolitru de vin.
În total, 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene taxează consumul de vin. Cele mai mari accize sunt în Irlanda și Marea Britanie - 424 de euro plătesc producătorii pentru fiecare hectolitru produs, respectiv 351 de euro.