Situaţia economică dificilă în care se află România i-a făcut pe mulţi nevoiaşi să ceară ajutorul statului. Aşa se facă că la Centrul Maternal din Târgu Jiu sunt acum zece mame și 17 copii, dublu faţă de capacitatea instituţiei. Angajaţii centrului nu îi pot arunca în stradă. Închid ochii şi când vine vorba despre lege, care spune că un caz considerat social poate sta cel mult un an în centrul maternal. Ei bine, sunt multe femei care stau de peste 12 luni acolo şi nu au unde pleca, dar angajaţii le mai permit să locuiască sun acel acoperiş. Asta înseamnă însă că alţii, care ar avea nevoie de ajutor, se lovesc de un refuz.
Unele dintre mame au aproape un an de când locuiesc în adăpostul primăriei. Au sperat că vor găsi un serviciu care să le permită să se întoarcă acasă, dar nu au avut noroc. Alte tinere nu au efectiv unde să plece.
Nu au bani de navetă
Tot la centrul maternal găsesc adăpost și copiii cu vârste de peste 10 ani, care locuiesc în comunele din apropierea orașului, dar vin la școală la Tîrgu Jiu. Mulți nu au bani să facă naveta zilnic și atunci rămân în centru de luni până vineri.
„Este adevărat suntem peste capacitate, avem 20 de locuri, iar în momentul de față avem 24 de copii. Sunt copii cu posibilități materiale precare, copii ai căror părinți nu-și permit să le ofere ceea ce ar trebui să ofere părintele unui elev. În felul ăsta îi ajutăm să nu-și abandoneze școala. Le oferim două mese calde, rechizite, pregătirea temelor școlare”, explică Ramona Săulescu, asistent social.
La cât se ridică cheluielile
Centrul Maternal din Târgu Jiu cheltuiește anual, pentru cazurile de asistați social, 900.000 de lei.
„Provin din familii dezmembrate care n-au venituri, care n-au condiții cât de cât potrivite pentru creșterea bebelușilor. Respectiv n-au încâlzire, nu mai vorbim de alimentare cu apă, n-au curent electric, adică n-au resurese financiare să cumpere hrana necesară bebelușilor”, spune Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal Tîrgu Jiu.
Centrul are în continuare multe solicitări din partea mamelor care nu își pot creste copiii în condiții decente, însă, din păcate, nu mai sunt locuri.