Căminul cultural din comuna Şişeşti, orele 11:00. Zeci de oameni ies fericiţi de la bursa locurilor de muncă organizată în localitatea lor. Nu pentru că şi-au găsit de lucru, ci pentru că au primit gratuit, din partea angajatorilor, şepci, stick-uri de memorie şi tricouri.
Aşa se face că majoritatea CV-urilor primite de cei 12 angajatori conţin doar numele, data naşterii şi numărul de telefon. Un singur candidat a completat şi la capitolul „experienţă” - a scris simplu: „N-am”. Oamenii din Şişeşti au însă pretenţii şi un statut privilegiat.
Reporter: În momentul de față lucrați?
Localnică: Nu.
Reporter: Și din ce bani trăiți?
Localnică: Din străinatate.
Reporter: Cine vă trimite?
Localnică: Fata.
Reporter: Și stați pe banii ei?
Localnică: Există altă soluție?
(...)
Reporter: Ce ofertă ți-au prezentat angajatorii?
Localnic: Mai multe oferte.
Reporter: Zi-ne una care ți-a plăcut.
Localnic: Păi cu salariul ăsta, cu... ce să vă mai zic.
Salariile oferite porneau de 1.050 de lei şi ajungeau la 1.500. Mulţi angajatori nu solicitau experienţă, ofereau cursuri de calificare, dar şi alte beneficii. Nimeni n-a fost însă interesat.
Angajator: Am venit la târgul de muncă cu o ofertă de 400 de locuri. E vorba de 400 locuri operatori producție asamblare pentru cabluri auto la Sânicolau Mare, lângă Timișoara. Compania noastră oferă cazare și transport gratuit, cazare și două mese pe zi.
Angajator: Aș fi fost interesată de cel puțin un bucătar și doi ospătari. Deocamdată nu am primit niciun CV.
Marian Răducan, primar Șișești: Avem aproape 400 de persoane care beneficiază de ajutor social, din care 300 sunt apte de muncă. Foarte mulți se mulțumesc cu acel ajutor social, nu e foarte mare, e în jur de 120 de lei de persoană.
Edilul mai spune că nimeni nu s-a angajat la bursa locurilor de muncă. În plus, încearcă de doi ani, în zadar, să găsească muncitori pentru o fabrică de sobe deschisă în comună.