Sute de bătrâni din aziluri riscă să ajungă în stradă

Data publicării:
batrani

Andrei Berchi are 71 de ani. A lucrat în tinerețe ca sculptor în lemn, dar și-a pierdut familia și locuința. Şi-a găsit adăpost în căminul din Bratca, dar acum e îngrozit la gândul că, în plină iarnă, s-ar putea trezi din nou în stradă.

Se întâmplă un dezastru, ne iau din viața ce o avem, și așa puțină. Aici e căminul meu, locuința mea, familia mea”, a spus Andrei Berchi.

Momentan, sunt găzduite 40 de persoane, persoane vârstnice de la 65 de ani până la 94 de ani, sunt persoane care au venituri mici, chiar fără venituri, care nu au casă, nu au familie și nu are cine să-i îngrijească”, a spus Ancuța Popa, directorul căminului de bătrâni din Bratca.

Singura speranţă a acestor oameni este ca Ministerul Muncii, finanţatorul căminului, să semneze un nou contract, pentru că primăria din Bratca n-are banii necesari.

Primăria nu poate să susțină, decât să fie un partener cu Ministerul Muncii. La finele anului 2015, bugetul este zero. Nu putem preconiza, depinde de bugetul pe anul 2016”, a spus Adrian Mateaș, primarul comunei Bratca.

Atât timp cât am fost finanțați de Ministerul Muncii, primeam în jur de 55.000 de lei pe lună, care erau folosiți atât pentru plata salariilor, cât și pentru cheltuielile de funcționare”, a spus Viorica Gaje, contabilul căminului de bătrâni Bratca.

Directorul căminului de bătrâni spune că a făcut demersuri încă începând din la începutul lui 2015: „Am trimis memorii la Ministerul Muncii. În vară am mai trimis unul, nu am primit niciun răspuns personal”.

Pe lângă cei patruzeci de bâtrâni ce riscă să ajungă în stradă, cei 19 asistenți sociali și medicali de la azilul din Bratca ar rămâne şi ei fără slujbe.

Persoane care vor fi efectiv puse în stradă, fără domiciliu, fără venituri. Altele duse la casele lor, dar nu au urmași și au copii în străinătate și care sunt practic la mila lui Dumnezeu”, a mai spus primarul comunei Bratca.

În prezent, căminul funcționează doar din banii economisiți, depozitați într-un fond de rezervă. În aceeaşi situaţie sunt şi alte cămine de bătrâni din ţară.

Reprezentanţii Ministerului Muncii spun că, până la expirarea vechilor contracte, primăriile ar fi trebuit să găsească surse de finanţare. Autorităţile de la Bucureşti spun că vor încerca să ajute în continuare.

După expirarea perioadei de derulare, finanțarea acestora trebuia să fie prevăzută în bugetele locale. Precizăm că Ministerul Muncii a făcut demersuri la Ministerul Finanțelor Publice în vederea identificării unor soluții pentru finanțarea acestor cămine în perioada următoare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...