Supereroii României au puterile limitate de legi. Cazul părintelui Florin Danu

Data publicării:
preotul danu florin

Pentru cei mai mulți dintre noi, Superman poartă o pelerină roșie. Pentru copiii din satul Lada, județul Teleorman, Superman poartă... straie preoțești. Părintele Florin Danu este supereroul care aduce zâmbete pe chipurile copiilor din comunitatea lui. Le oferă zilnic mâncare, suc și ajutor la teme în centrul social construit pentru ei. 

40 de copii primesc o masă caldă la prânz, cu bani proveniți din donații. Tot din donații, în zilele norocoase, mănâncă desert. Dacă donațiile nu ar exista, tot ce-i face astăzi să zâmbească ar dispărea. Lumea se obişnuise să facă fapte bune, donând 2% din impozitul pe venit. Acum a devenit mai complicat.  Fericirea puștilor și faptele bune pot fi distruse de modificările Codului Fiscal.

Un om cât o lume întreagă: asta reprezintă preotul Florin Danu pentru oamenii din satul Lada, județul Teleorman. Într-o Românie în care bisericile se înalță parcă peste noapte, iar Catedrala Mântuirii Neamului a primit, până în prezent, 20 de milioane de lei din partea Primăriei Capitalei, în curtea noii biserici din Lada tronează un centru social nou, curat și modern echipat, unde copiii mânâncă și primesc ajutor la teme. În spatele lui abia se zărește noul lăcaș de cult al satului, doar pe jumătate construit. Totul se datorează preotului Danu, care este pentru copii din localitate un adevărat părinte.

„Acum 3 ani și jumătate am început construcția, sunt preot de aproape 8 ani aici în parorhie și copiii au activități de mai mult de 3 ani și jumătate și din cauza spațiului redus din biserica mică în care slujesc acum, am hotărât să construiesc o sală de activități, o sala de mese. Și de la acest gând s-a născut centru social, care e mult mai amplu decât o sală”, explică preotul Florin Danu.

„Este un om de nota 20, care ajută, e săritor”, spune Ionela Rădulescu, bucătăreasă. „Oamenii îl iubesc foarte mult și apreciazaă tot ceea ce face pentru dânșii”, continuă femeia.

Peste 80 de persoane calcă zilnic pragul cantinei din Lada, în timp ce oamenii prea bolnavi sau prea bătrâni își primesc acasă porția de mâncare. Dintre aceștia, 40 sunt copii. Micuții fac parte din familii defavorizate, în care mama și tata nu reușesc, de cele mai multe ori, să le pună pe masă o mâncare caldă. Așa că vin zi de zi, după școală, la centru. Aici primesc două mese, suc și uneori....desert.

„Facem zilnic 80 de porții și în weekend 150, pentru că vin și copii care sunt la licee, care stau la internate, care stau în cămin, din satele vecine”, spune preotul Danu.

„Zilnic gătim 30 de litri de ciorbă și felul doi cam 25 de litri.  Venim dimineața la 8 fără ceva și după-amiază, când terminăm totul de strâns de aici, după-amiaza fiind 3-4”, explică bucătăreasa.

Dacă atunci când vine vorba de mâncare, spaţiul este neîncăpător, la lecţii copiii nu se duc în număr la fel de mare.

„În incinta centrului social există o sală de activități și copiii, după ce servesc masa supravegheați de către noi, sunt ajutați la teme, asta de luni până vineri, iar în weekend, sâmbătă, este ora de engleză pentru cei care doresc să-și îmbunătățească cunoștințele și de asemenea, după ora de engleză, cu o altă categorie de copii, cei care urmează să aibă examenul de capacitate, sunt ajutați de o doamnă director, profesoara de limba română, se pregătesc pentru examen, totul voluntariat”, explică preotul Florin Danu.

„Rata de mulțumire, de succes, nu sunt împăcat pe măsură, dacă la masă avem 80, la lecții sunt 15-20. Ca și într-o sală de clasă, mereu spun, nu toți sunt premianți. Sunt destui care ne motivează să mergem mai departe”, spune părintele.

Andreea și Daniel sunt deja de-ai casei. Vin zilnic la masă și rămân la cursuri ori de câte ori au nevoie de ajutor la teme. Puștoaica are 8 ani, dar vine la centru de când avea patru ani și de-abia putea să articuleze cuvintele. Astăzi, progresele se văd.

„Îl iubesc pe părinte pentru că ne ajută. Prima dată... mie îmi place la engleză, că învățăm limba engleză și pentru că duminică ne mai învață și el”, spune Andreea.

„A trimis o doamna profesoară aici, ne-a ajutat să scriem, să învățăm”, completează Daniel. „Am făcut teme la română, la matematică”, adaugă băiatul.

Părintele Danu are grijă de zeci de suflete. Şi, ușor, ușor, a atras de partea binelui și alți oameni dornici să îl sprijine.

„Sunt persoane care atunci când vin la noi vin cu produse de bază, alimente de bază și să zic așa, avem stocuri de ulei, de zahăr, de făină, de orez și dacă facem un pilaf acum, e orezul din magazie și nu putem să-l estimăm. Avem contract cu o firmă care ne livrează pește și atunci e destul de ușor când avem meniu cu pește. Avem contract cu o firmă de apă, sucuri și tot ce expiră înainte cu 30 de zile vin către noi și ne e ușor să nu mai cumpărăm”, explică preotul.

Rezultatele muncii părintelui se văd, dar statul nu ține cont. Organizația non-guvernamentală „Mană Cerească”, prin care preotul a reușit să strângă toate cele necesare pentru comunitatea lui, este una din sutele de ONG-uri afectate de noile modificări fiscale.

„Până acum, noi, ca ONG, centralizăm declarațiile pe care le luăm personal sau pe care le primeam la parorhie și le trimiteam către un bordero, către administrația fiscală. Iar acum, după noua lege, ne încurcă, pentru că va fi foarte greu că fiecare în parte să meargă la asociație, la administrația fiscală, să le depună personal. Și atunci tot ce încasăm din 2% va fi minus în activitatea noastră”, arată preotul Florin Danu.

Statisticile arată că 30% dintre persoanele fizice care realizează venituri din salarii sau alte surse direcționează 2% din impozitul pe venit asociațiilor non-guvernamentale. Reprezentanții ONG-urilor se tem însă că, din cauza modificărilor fiscale care impun ca fiecare donator să depună personal cererea pentru redirecționarea celor 2%, donaţiile vor scădea, pentru că puțini oameni sunt dispuși să facă acest efort.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...