Din 2016, va primi subvenţii doar cine demonstrează cu acte că este persoană fizică autorizată şi plăteşte taxe statului. O măsură bună, spun economiştii, dar contează mult cum este pusă în practică.
„Nu are sens să dai bani din banii românilor şi ai altor europeni dacă respectiva persoană sau beneficiar nu le plăteşte. La noi, subvenţiile se acordă fără criterii economice, e important să ştim cât de mult produce sau exportă acest producător agricol”, spune economistul Cristian Păun.
Regula se va aplica oricui încasează subvenţii de peste 5.000 de euro, fie că lucrează peste 30 de hectare sau are câteva sute de animale. Este nevoie însă de mai mult timp pentru ca fermierii să îşi pună actele în regulă. Mulţi plătesc şi acum bani statului pentru că sunt impozitaţi pentru cerealele sau brânza produse şi care sunt apoi vândute.
În plus, este obligatoriu ca fermierii să aibă PFA, adică să fie persoane fizice autorizate dacă vor să ia fonduri europene pentru a-şi dezvolta afacerea.
În această situaţie sunt câteva mii de mici fermieri, care au în proprietate, spun specialiştii, peste jumătate din suprafaţa agricolă de 8 milioane de hectare a României şi dintre ei, doar puţini s-au înregistrat ca persoane fizice autorizate, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
La sfârşitul lui 2013, doar 5,7 milioane de hectare aparţineau companiilor din sectorul agricol, cu jumătate de milion mai puţin faţă de acum 11 ani.