Studiu. Peste 3,6 milioane de români intenționează să se mute

Data actualizării: Data publicării:
Every Day Life In Romania
BUCHAREST, ROMANIA - SEPTEMBER 06: People wak past a Versace advertisement in the city center on September 6, 2013 in Bucharest, Romania. While the country's economic output has risen significantly since it joined the European Union in 2007, it still lags in infrastructure development and the fight against corruption. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Aproximativ 3,6 milioane de români intenționează să se mute în următorii cinci ani. Dar nu în străinătate, aşa cum se întâmpla până acum câţiva ani, ci în oraşe precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov sau Timişoara. Un studiu realizat de Banca Mondială arată că cei care vor să se mute în alt oraş sunt tineri cu vârsta medie de 35 de ani, educaţi şi cu venituri mari.

Iustiana are 33 de ani şi de patru luni locuieşte în Bucureşti. A venit de la Braşov unde a lucrat o perioadă ca inginer geochimist. De origine din Bârlad, Iustiana a considerat că în Capitală există mai multe oportunităţi.

Iustiana, ingineră: „În primul rând din punct de vedere financiar şi îmi place să mă dezvolt continuu. Deocamdată nu ştiu, nu m-aş gândi să plec din Bucureşti, dar cine ştie pe viitor poate... ştiţi că fiecare migrează spre ceva mai bun.”

Peste 3,6 milioane de români intenționează să se mute, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Dar nu în alte state, ci în alte oraşe mari din ţară. 15% dintre cei întrebaţi au spus că vor la Cluj-Napoca. Alţi 15 % dintre participanţii la sondaj au indicat Bucureștiul ca preferatul lor.

-Cluj. Pentru că este un oraş cu oameni civilizaţi. Sau cel puţin aşa mi-a lăsat impresia atunci când am trecut prin Cluj, am stat câtvea zile şi e foarte curat.

-Braşov. Pentru că mi se pare un oraş foarte, să zic aşa, mă refer la poluare din punctul acesta de vedere este un oraş mult mai uşor poluat faţă de Bucureşti.

18% dintre românii cu planuri de mutare au declarat că intenționează să facă acest lucru în următorii 5 ani. Sociologii spun că migraţia are loc în special spre oraşele cu bugete mari.

Alfred Bulai, sociolog: „Lucrurile sunt simple pentru că România este o ţară foarte polarizată. Există câteva oraşe care merg foarte bine, adică merg afacerile, merge economia, în Capitală înainte de toate. Uitaţi-vă la PIB-ul pe care îl dau diferitele zone ale ţării. Şi zone care merg foarte prost, unde evident că dacă nu mai găseşti de lucru începi să te gândeşti la navetă, iar apoi începi să te gândeşti dacă nu cumva este mai bine să te muţi cu totul, cu familie.”

Sondajul privind migraţia românilor a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.250 de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeile se pot pensiona anticipat în 2025 în condiții mai avantajoase. Ce prevede noua lege a pensiilor
Digi FM
David Popovici a fost agresat de antrenoarea de înot: „Mă jignea sau mă trăgea de păr”
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
Hugh Jackman, alături de fiul său, în vacanță, în Australia. Copiii actorului încearcă să se adapteze la noua...
Adevarul
Unde își mută românii firmele și ce facilități fiscale au alte state
Newsweek
Cea mai rea veste de la Casa de Pensii. „Lucrăm, dar nu facem plăți”. 2.500.000 pensionari, afectați
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025