Studiu. 3 din 4 angajați au colegi care aparțin grupurilor vulnerabile sau minoritare

Data publicării:
oameni birou
3 din 4 angajați au colegi care aparțin grupurilor vulnerabile sau minoritare. Foto: Profimedia

Diversitatea este o realitate în organizațiile din România: mai mult de 3 din 4 angajați (77%) au cel puțin un coleg care aparține unor grupuri vulnerabile sau minoritare. Cei mai mulți dintre ei sunt persoane de etnie romă sau maghiară, persoane care practică o credință religioasă minoritară sau care au o situație socială precară.

Datele sunt relevate de primul studiu despre Diversitate și Incluziune în Organizațiile din România din Perspectiva Angajaților, realizat de MKOR Consulting și Carta Diversității din România. Studiul a fost realizat în contextul Lunii Europene a Diversității (#EUDiversityMonth), sărbătorită pe parcursul lunii mai.

Diversitatea este asociată de angajații din România cu acceptarea și respectul față de unicitatea fiecărui individ, iar incluziunea este văzută în primul rând ca egalitate de șanse.

Angajații afirmă că se simt în general confortabil să lucreze cu persoane ce aparțin grupurilor diverse (6.28 puncte din 7). Totuși, există o tendință de a discrimina persoanele de etnie romă și pe cele cu situații sociale precare, cu care angajații au o relație strict profesională.

Studiul arată că aproape 4 din 10 angajați au experimentat personal sau au fost martorii unor situații discriminatorii la locul de muncă, în special din cauza orientării politice, a apartenenței la un grup etnic sau a vârstei mai înaintate.

Analizele arată că angajații tind să fie mai mulțumiți la locul de muncă atunci când angajatorii pun accent pe evaluarea corectă a fiecărui angajat și promovarea pe baza performanțelor, fără a lua în considerare criterii ce țin de etnie, rasă, gen, clasă socială, orientări religioase, politice sau sexuale, ori anumite dizabilități.

Nivelul satisfacției în muncă crește atunci când angajații simt că fac parte dintr-un mediu de lucru incluziv, în care se simt apreciați atât profesional cât și ca indivizi, respectați de colegi și superiorii ierarhici, și pot fi ei înșiși, exprimându-și deschis opiniile.

Toate acestea confirmă faptul că incluziunea și valorizarea diversității și unicității fiecărui individ sunt aspecte care nu pot fi neglijate de angajatori.

“Angajatorii români au înțeles foarte bine aceste lucruri. Rezultatele studiului desfășurat de noi în 2020 arătau că 36% dintre companiile participante au o abordare strategică a diversității și incluziunii, iar 45% abordează ad-hoc această tematică. În calitate de cercetători, am fost plăcut surprinși să vedem că eforturile companiilor de a asigura un mediu de lucru divers și incluziv sunt confirmate și de către cei direct vizați. Mai exact, 36% dintre angajați consideră că organizațiile lor au o abordare strategică a D&I.” a menționat Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting.

“Consider că rezultatele studiului reprezintă un un pas important în efortul de a înțelege și de a strategiza practicile autohtone de D&I. Practic, studiul arată că organizațiile semnatare tind să aplice semnificativ mai multe practici de D&I față de restul organizațiilor românești, remarcându-se prin abordarea strategică a diversității și incluziunii”, a declarat Dana Oancea, co-fondatoare și project manager la Carta Diversității din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cum poți să primești jumătate de pensie în plus? A fost aprobată o lege care oferă acest drept
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
lupte cu gladiatori puse în scenă în Colosseumul de la Roma
La Colosseumul din Roma se vor organiza din nou „lupte” cu gladiatori. Cine va putea să participe
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului