Este efectul de domino plecat din vestul Europei, care îi afectează şi pe români. O altă dovadă este că cei care vin să îşi vadă familiile de sărbători nu mai au bagajele pline de cadouri ca acum cinci-şase ani.
În Bacău, sute de case impunătoare începute în anii când se câştigau bani frumoşi în Spania şi Italia au rămas neterminate. Francisc Fodor renova locuinţe în Italia şi avea chiar o mică firmă de construcţii unde îşi angajase şi rudele. Dar, pentru că banii erau tot mai puţini, s-a întors acasă, după 12 ani.
„Acum se plătește din ce în ce mai greu. Chiar dacă te plătește, te întârzie cu banul. Când eram în 2007, aveam 5-6 angajaţi. Sub 1.200 nu avea nici ăla care mătura. Am făcut investiţii în casa asta peste 20.000 de euro anual”, spune Francisc Fodor.
Mulţi români şi-au îngropat banii în pereţii de beton ai caselor cât mai spaţioase, iar acum nu se pot muta în ele. Nu mai au bani să le termine.
„În vara asta un procent maxim de 25-30% au continuat lucrările”, afirmă Marcelin Şolot, primarul comunei Mărgineni.
Românii care muncesc în străinătate vin în vacanţă de sărbători mai îngânduraţi decât înainte şi cu portbagajele mai goale.
Chiar şi aşa, economiştii spun că în continuare economia României se bazează pe banii câştigaţi de români în străinătate. Sumele trimise acasă ajută inclusiv la menţinerea unui curs bun al leului.
Totuşi, o mare parte din aceşti bani ies iar din ţară pentru că se duc pe produse importate.
Potrivit datelor Băncii Naţionale, banii trimişi în ţară de românii din străinătate sunt aproape la jumătate faţă de începutul crizei, dar situaţia de acum este cea mai bună din ultimii patru ani.