Directorul Spitalului Căi Ferate Port din Constanţa a primit recent o înştiinţare de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - ANAF - că unitatea medicală va fi executată silit. Între timp, pacienţii îşi cumpără singuri medicamentele, întrucât depozitul clinicii s-a golit. Problema datoriilor ar putea fi rezolvată dacă angajaţii ar accepta să plece câteva zile în concediu fără plată. Aceştia însă refuză.
Unitatea are datorii de 800.000 de lei către furnizori, aşa că farmacia nu mai are medicamente, iar pacienţii se descurcă pe cont propriu, inclusiv pentru nevoi minimale ca spirtul, rivanolul, vata sau branulele.
Datoria cea mai mare a spitalului este de şase milioane de lei către ANAF: restanţe la impozitele pe salarii. O soluţie simplă pentru ieşirea din dilemă există: salariaţii ar trebui să intre în concediu fără plată pentru patru zile. Angajaţii nici nu vor să audă, aşa că, în ultimă instanţă, chiar sindicatul a avansat o soluţie extremă: o reducere a salariilor cu 20%, pe o perioadă limitată, aplicată însă abia la începutul anului viitor.
Până atunci, singura păsuire acordată de ANAF a fost eşalonarea datoriilor, dar spitalul nu dispunde nici măcar de sume pe care să le plătească în rate.
O altă soluţie ar fi trecerea spitalului în subordinea Consiliului Judeţean sau a Universităţii „Ovidius”. Dorel Oprea, managerul Spitalului CF Port Constanţa, arată că a fost vorba şi de o a treia propunere: ca Administraţia Porturilor - APMC - să preia şi acest spital. „Asta a fost strict propunere a noastră. Din partea dumnealor sunt convins că au existat discuţii dar nu s-a materializat nimic”, precizează directorul.
În lipsa unei rezolvări, spitalul cu 166 de paturi se va închide, iar 200 de angajaţi ar rămâne fără locuri de muncă.