Sondaj. Doi din 10 şoferi recunosc că au urcat băuţi la volan. 60% susţin că „nu erau beţi”

Data publicării:
Doi din 10 şoferi recunosc că au urcat băuţi la volan.
Foto: Profimedia

Doi din zece şoferi români (17,62%) recunosc că s-au urcat la volan după ce au băut alcool, în timp ce doar 16% dintre români consideră că şoferii băuţi reprezintă cel mai mare risc pentru siguranţa rutieră, arată rezultatele unui sondaj de opinie citat de Agerpres.

Peste 60% dintre respondenţi au declarat că printre cunoscuţii lor există persoane care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice.

Totodată, chestionaţi despre motivele care i-au determinat să se urce băuţi la volan, şase din zece persoane au admis că au făcut acest lucru au spus „că nu erau beţi, ci doar consumaseră puţin alcool”, în timp ce o treime (33,77%) au explicat că aveau de parcurs un drum scurt şi care le era familiar. În acelaşi timp, pentru 5% dintre respondenţi presiunea anturajului a stat la baza deciziei de a bea alcool, arată sondajul Asociaţiei Spirits România, citat de Agerpres.

Atunci când în calitate de pasager au întâlnit un şofer aflat sub influenţa alcoolului, peste 81% dintre cei chestionaţi au spus că au ales să coboare din maşină, iar aproximativ 10% că au ignorat acest aspect, în timp ce 8% au ales să sesizeze poliţia.

Pe de altă parte, dintre cei care au admis că au în cercul lor cel puţin o persoană care a condus autoturismul sub influenţa alcoolului, puţin peste jumătate (56%) au afirmat că au atenţionat persoana respectivă asupra posibilelor consecinţe ale gestului lor şi 30% au susţinut că au intervenit pentru a împiedica respectiva persoană să plece la drum. Doar 13% au ales să nu intervină în niciun fel.

În ceea ce priveşte eficienţa legislaţiei actuale, sondajul arată că 42,33% dintre respondenţi consideră că aceasta este suficient de dură, dar nu este aplicată corespunzător, în timp ce 41,96% sunt de părere că nu este suficient de restrictivă încât să prevină evenimentele rutiere.

Întrebaţi care consideră că este cel mai mare pericol la adresa siguranţei rutiere din România, doar 23,89% au indicat lipsa unei legislaţii suficient de dure care să descurajeze comportamentele necorespunzătoare. Cei mai mulţi (33,51%) au declarat că principalul pericol îl reprezintă lipsa de respect a şoferilor faţă de reguli, în timp ce 15,89% au spus că principalul pericol este reprezentat de şoferii care se urcă băuţi la volan.

De asemenea, ponderi aproximativ egale de respondenţi au identificat drept principal pericol atitudinea prea permisivă a poliţiei (13,81%) sau lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate (12,9%).

În context, aproximativ două treimi dintre respondenţi (63,58%) au auzit despre Legea Anastasia, care prevede închisoare doar cu executare pentru cei care comit accidente mortale du şi 63,4% au menţionat că aceasta va avea un impact pozitiv asupra reducerii accidentelor rutiere doar dacă va fi aplicată riguros. De altfel, studiul a mai arătat că aplicarea de sancţiuni mai dure este considerată de peste o treime (38,7%) dintre respondenţi drept metoda cea mai bună de îmbunătăţire a siguranţei rutiere, în timp ce peste 25% au spus că aplicarea strictă a legislaţiei existente poate duce la o creştere a siguranţei.

Sondajul a fost realizat online la solicitarea Asociaţiei Spirits România, în cadrul campaniei „Not alCool la volan #ConsumaResponsabil” şi a analizat opiniile a 1.101 respondenţi. Campania are ca obiectiv prevenirea consumului de alcool la volan şi se desfăşoară în perioada mai - decembrie 2024, în parteneriat cu Brigada Rutieră Bucureşti şi cu sprijinul Corpului Naţional al Poliţiştilor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Antonia, criticată de fani după ce și-a vopsit părul blond: „Nu e ce trebuie, erai mai frumoasă brunetă!” Cum...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Cu câte salarii pot cumpăra românii o mașină rulată. Cum e în alte state europene
Newsweek
Câți ani trebuie să lucrezi pentru o pensie decentă în România? Cât contează grupele de muncă?
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Jennie Garth, Kelly din "Beverly Hills", despre durerile secrete din ultimii ani. Două operații...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...