Pentru că a încasat o dobândă bancară de 50 de lei anul trecut, Adrian Popa are de dat înapoi toată indemnizaţia de şomaj: 5.400 de lei, pentru nouă luni. Cei de la AJOFM susţin că acea dobândă este un venit nedeclarat. Omul spune că-şi va căuta dreptatea în instanţă şi că până şi hârtia pe care a primit-o de la agenţie este incompletă.
„Nu are nicio dată. Aicea se spune că pot să o contest în 30 de zile. De la ce dată? Mi se spune că în baza legii 76, dar în general. La articol nu este trecut articolul. Timpul şi banii pe care îi investesc acum pentru a rezolva o situaţie care nu depinde de mine mă pun într-o situaţie mai mult decât grea”, spune Adrian Popa, fost şomer.
Oamenii nu înţeleg de ce au primit acele somaţii. Ei ştiu că au urmat toţi paşii legali şi că nu au beneficiat de niciun venit cât timp au fost şomeri. Acum, nici măcar nu ştiu ce sumă trebuie să înapoieze.
Conducerea AJOFM Braşov nu doreşte să comenteze situaţia până săptămâna viitoare. Directorul este plecat în delegaţie în străinătate şi ne-a transmis, prin purtătorul de cuvânt, care este şi el în concediu, că nu poate comenta această situaţie prin telefon, ci doar la întoarcerea în ţară.
Avocaţii spun că legea face referire doar la veniturile realizate din activităţi autorizate şi că dobânzile bancare nu intră în această categorie.
„Câtă vreme sursa unor mici venituri nu se încadrează în noţiunea de activitate autorizată potrivit legii, sumele acordate cu titlu de indemnizaţie de şomaj sunt strict legale”, spune Alexandru Neacşu, avocat.