Sobele neverificate fac victime. Opt oameni au murit anul acesta în incendii care au izbucnit din cauza coșurilor necurățate sau defecte, în timp ce anul trecut 259 de oameni și-au pierdut viața.
Un bărbat de 87 de ani dintr-o localitate din Vaslui a murit acum o săptămână după ce flăcările i-au făcut casa scurm. Focul a pornit cel mai probabil de la un coș de fum necurățat. De la începutul anului și până acum alți opt oameni și-au pierdut viața în incendii izbucnite din această cauză.
Dorin Jipan - coșar: „Le utilizează de foarte mulți ani și nu le curăță și atunci la trecerea prin pod prin materiale ignifuge poate să ia foc acel coș de fum. De primăvara până toamna coșurile pot fi înfundate de păsări care își fac cuib sau mai cade o cărămidă.”
De dimineață până seara, de la începutul iernii și până primăvara, coșurile fumegă la țară.
Localnică: „În fiecare vară se urcă tataie în pod și îl curăță. Este important să fie curățată, că altfel nu merge, iese fum.”
Localnic: „Coșul este cel mai important la casă, să fie curățat la timp, să nu avem evenimente.”
Numai anul trecut au avut loc peste 2.000 de incendii din cauza coșurilor de fum și sobelor necurățate.
Adrian Marin - reprezentant IGSU: „Pentru evitarea incendiilor la locuințe este important ca oamenii să curețe cel puțin o dată pe an coșul de fum, să manifeste prudență maximă atunci când vorbim de utilizarea sobelor sau alte echipamente de încălzire. Dotați locuința cu detectoare de fum și de gaze, zgomotul produs de aceste echipamente să vă poată avertiza atunci când are loc o scăpare de gaz.”
259 de oameni și-au pierdut viața anul trecut în incendii. Cele mai multe decese au fost în rândul persoanelor vârstnice.
Editor : B.C.