Niciuna din cele 12 garsoniere din centrul social nu are mai mult de 30 metri pătraţi. Oamenii au de plătit însă sume uriaşe. "Să mai oprească, din când în când, caloriferele" e soluţia găsită de primărie, care îi ameninţă pe nevoiaşi cu evacuarea, pentru că datoriile au început să se adune.
Ciprian Mamir, locatar în centrul social: Pe luna decembrie am de plătit zece milioane 391 de mii de lei şi am plătit un singur milion şi jumătate.
Florentina Ion, locatar în centrul social: Când ne-am mutat aici deja ne-a venit trei luni la rând 7 milioane. Să mai şi să plăteşti să şi mănânci, nu ai cu ce.
Toţi cei 30 de locatari provin din centre de plasament şi spun că şi-au căutat serviciu, dar nu au găsit de muncă decât cu ziua. Unii au şi copii pe care nu îşi permit să-i ţină în frig ca să plătească mai puţin la întreţinere.
Florentina Ion, locatar în centrul social: Am şase milioane şi alocaţia copiilor. De câte ori te duci să întrebi contabila, ne spune "nu am ce să vă fac că aşa ne vine şi nouă acasă", dar nu prea cred. Că sunt unii care au case şi nu le vine 6 milioane factura doar la gaze.
Blocul de locuinţe sociale este încălzit cu o centrală termică pe gaz, iar primăria susţine că vina pentru costurile uriaşe este exclusiv a locatarilor.
Emanuela Turcu, purtător de cuvânt al Primăriei Galați: Facturile sunt atât de mari pentru că şi consumul este foarte - foarte mare. Nu ţin cont în momentul în care pleacă de acasă, sau pe timpul zilei, când temperaturile sunt mai ridicate să reducă consumul, să mai închidă caloriferele.
Pentru că tinerii au strâns restanţe de aproape 30 de mii de lei, autorităţile fac planuri pentru evacuarea lor, după data de 1 aprilie, când acest lucru este permis de lege.
Emanuela Turcu, purtător de cuvânt al Primăriei Galați: Locatarii de acolo trebuie să înţeleagă că primăria le-a întins o mână de ajutor atunci când le-a fost greu. Asta nu înseamnă că trebuie să-şi bată joc de sprijinul pe care l-au primit.
Centrul Social Multifuncțional pentru Tineri aflați în situații de risc din Galați a fost inaugurat în vara anului 2013. Tinerii locuiesc acolo în baza unor contracte pe o durată de câteva luni, care până acum au fost prelungite. Actele prevăd că ei trebuie să achite datoriile curente şi să îşi caute locuri de muncă.