Serialul care a trezit interesul internauților pentru sinucideri

Data actualizării: Data publicării:
13 reasons why

"Thirteen Reasons Why", un controversat serial difuzat de platforma online Netflix, ce prezintă povestea unei adolescente care își pune capăt zilelor, a determinat o creștere spectaculoasă a numărului de căutări operate pe internet despre sinucidere și modalitățile de sinucidere, potrivit unui studiu publicat luni, relatează AFP.

Studiul, publicat în Journal of the American Medical Association, Internal Medicine, nu a analizat evoluția numărului de sinucideri. Cercetarea a constatat însă o creștere cu 19% a căutărilor online despre acest subiect, considerat îngrijorător de oamenii de știință, care au cerut platformei Netflix să retragă de pe platforma sa online acest serial, pentru a-i modifica intriga, relatează Agerpres.

"Au existat între 900.000 și 1,5 milioane de căutări online suplimentare despre sinucidere în timpul celor 19 zile care au urmat difuzării serialului", a precizat Mark Dredze, profesor de științe informatice la Universitatea Johns Hopkins.

Căutările online ce au utilizat mesajul "Cum să te sinucizi" au crescut cu 26%, în timp ce cuvântul cheie "sinucidere" a cunoscut o creștere cu 18%, iar sintagma "cum să îți pui capăt zilelor" a înregistrat o creștere cu 9%.

Căutările online despre "prevenirea sinuciderii" au crescut cu 23%.

Cercetătorii au analizat tendințele căutărilor efectuate pe motorul online Google în Statele Unite între 31 martie, prima zi de difuzare a serialului, și 18 aprilie.

Ei au oprit studiul la acea dată din cauza sinuciderii în închisoare a unei foste vedete a fotbalului american, Aaron Hernandez, pe 19 aprilie, considerând că decesul starului ar fi afectat rezultatele cercetării.

Mai multe discuții

Autorii studiului au comparat datele colectate cu cele existente în cele trei luni ce au precedat premiera serialului pe platforma Netflix.

"Thirteen Reasons Why", un serial popular în rândul tinerilor, spune povestea unui adolescent care ascultă jurnalul înregistrat al unei tinere înainte ca aceasta să se sinucidă și în care protagonista descrie dificultățile cu care se confruntă.

Nu este posibil să se afle cu un grad de certitudine de 100% dacă unele dintre acele căutări efectuate pe internet sunt asociate în mod direct cu sinuciderile, însă mai multe studii precedente au evidențiat o legătură între o creștere a căutărilor online despre mijloacele de sinucidere și actul în sine, a dezvăluit John Ayers, profesor la Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universității de Stat San Diego.

Difuzarea serialului "Thirteen Reasons Why" a coincis cu o sensibilizare a opiniei publice americane în legătură cu mijloacele de prevenire a sinuciderilor. Contul de Twitter al serialului conține un link către site-ul 13reasonswhy.info, cu numeroase numere de asistență prin telefon ce pot fi contactate și informații despre mijloacele de prevenire a sinuciderilor existente în lumea întreagă.

"Însă rezultatele studiului confirmă cele mai mari temeri ale criticilor acestui serial, potrivit cărora show-ul a inspirat, poate, un număr mare de persoane cu idei suicidare să treacă la fapte, căutând informații despre cum ar putea să își pună planul în practică", a explicat același cercetător.

"Am considerat întotdeauna că acest serial va genera mai multe discuții pe marginea unui subiect dificil, iar acest studiu interesant, aproape experimental, a confirmat acest lucru", a reacționat compania Netflix într-un comunicat.

"Suntem interesați să existe mai multe cercetări despre acest subiect și să folosim toate lucrurile pe care le aflăm în pregătirea, aflată în curs, a celui de-al doilea sezon (al serialului, n.r.)", au adăugat reprezentanții platformei de streaming video.

Respectarea directivelor OMS

Potrivit estimărilor cercetătorilor, consecințele potențial nefaste ale serialului "Thirteen Reasons Why" ar fi putut fi evitate prin respectarea recomandărilor existente.

"Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat directive pentru mass-media cu scopul de a evita tocmai această problemă", a explicat Jon-Patrick Allem de la Universitatea Southern California, care a participat la realizarea studiului.

OMS a sfătuit în special companiile mass-media să nu prezinte actul în sine al unei sinucideri și nici să îl evoce prea mult timp într-un serial TV sau un film pentru marele ecran.

Or, "Thirteen Reasons Why" consacră 13 ore victimei unei sinucideri, arătând chiar actul sinuciderii protagonistei serialului, cu numeroase detalii macabre, au deplâns autorii studiului.

"Aceste probleme sunt exacerbate de faptul că imaginile online sunt accesibile pentru timp foarte îndelungat și pot fi astfel vizionate de un număr foarte mare de persoane", a declarat Eric Leas, cercetător la Universitatea de Stat San Diego.

"Din acest motiv, solicităm Netflix să oprească difuzarea serialului și să îl modifice, pentru a se conforma recomandărilor OMS înainte de a îl redifuza", a adăugat profesorul John Ayers.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri