Astfel, prevederile referitoare la dobânzi și comisioane nu vor mai putea fi scoase din contract. Mai mult, cei care vor să dea banca în judecată trebuie să vină până la București, unde va fi singura instanţă competentă să judece astfel de procese.
Decizia finală, in privinţa legii, va fi luată de Camera Deputaţilor.
Una dintre cele mai importante schimbări pe care le-ar putea aduce proiectul de lege este că prevederile referitoare la dobânzi și comisioane nu vor mai pute fi eliminate din contractele de credit. Acestea vor trebui doar modificate într-un limbaj clar și pe înțelesul tuturor, aşa cum au stabilit senatorii.
„Este o problemă fiindcă ştim foarte clar că asupra unei clauze abuzive operează nulitatea absolută. În momentul în care ea este nulă absolut, normalitatea ar fi ca toate sumele care au fost încasate în baza acelei clauze să fie restituite”, spune avocatul Adrian Cuculis.
În plus, aceste prevederi vor fi mai greu de atacat în instanță de cei care se consideră nedreptățiți.
„Se vor putea adresa doar tribunalului specializat, însă doar după ce ANPC analizează cererea şi o găseşte pertinentă sau nu o găseşte pertinentă. Acest tribunal va funcţiona doar în Bucureşti", explică avocatul.
O prevedere neconstituțională care îngrădește accesul la justiție, spune avocatul.
Nemulţumiţi sunt chiar şi unii dintre iniţiatorii proiectului de lege. Deputatul PSD Valeriu Steriu arată că prevederea trebuia să îi ajute pe consumatori, însă a fost modificată substanţial în Senat, prin adoptarea amendamentelor bancherilor.
„Proiectul a urmat calea lui normală, pe partea lui legislativă s-a îndreptat spre Senat, unde spre surpriza noastră, la faza finală, la comisia juridică au apărut amendamente noi, care schimbă radical ce am avut noi în intenţie. Ne-am întâlnit recent un grup din cei care am redactat, luând decizia de a nu îl mai susţine în forma actuală. Ori îl corectăm, aducându-l la forma iniţială, ceea ce vom încerca în următoarele comisii. Din fericire, camera decizională suntem noi, la Camera deputaţilor”, afirmă deputatul Valeriu Steriu.
În acest moment, pe rolul instanțelor de judecată din toată țara sunt mii de dosare pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.