Exclusiv Arafat, apel către românii de la graniță: Să se adăpostească când primesc alertă. Nu se dă doar de dragul de a se da

Data actualizării: Data publicării:
explozie drona
Un localnic a filmat craterul rămas în urma căderii unei drone într-un lan de floarea-soarelui și a avut un mesaj pentru premierul Marcel Ciolacu.

Șeful DSU Raed Arafat a afirmat că mesajele RO-ALERT, în cazul în care bucăți dintr-o dronă pică pe teritoriul României sunt necesare și „nu se dau doar de dragul de a se da”, ele fiind emise pentru siguranța populației. Acesta a vorbit și despre faptul că orice localnic care găsește fragmente dintr-o dronă poate apela la 112 și să sesizeze situație, însă „să nu se apropie de ea sau de zonă”.

„Aceste alerte se dau după o analiză foarte serioasă făcută de Ministerul Apărării împreună cu colegii noștri de la IGSU, pentru că în momentul în care există oricare risc de cădere a unor obiecte din aer, acest mesaj va trebui dat. Deci noi nu știm ce va fi cu dronă, nu știm dacă drona, din greșeală, va cădea pe un teritoriu al României. Dacă în timpul în care Ucraina încearcă să doboare dronele respective, ca una să fie doborâtă și să cadă pe teritoriul românesc și din cauza asta alertele prin RO-ALERT sunt necesare. Nu se dau doar de dragul de a le da. Sunt oameni care iau un foarte serios munca lor și când ei consideră că trebuie dată alertă prin RO-ALERT înseamnă că această alertă este justificată. Ne cerem scuze dacă produce deranj, dar în același timp este pentru siguranța populației”, a explicat Raed Arafat, joi la Știrile Digi 24.

El a mai spus că, în cazul în care un localnic găsește o bucată dintr-o dronă, atunci „mai mult decât să sune la 112 sa anunțe, nu pot să vă spun și normal să nu se apropie de ea sau de zonă”.

„Restul datelor puteți să le obțineți de la colegii de la Ministerul Apărării, dar dacă cineva vede așa ceva, normal că trebuie să anunțe imediat la 112 și să nu se apropie până vin specialiștii acolo. Asta este sfatul. Iar când sună RO-ALERT, măcar dacă nu ies sau nu au unde să meargă că și zona de adăpostire, să stea departe de geamuri, departe de zonele expuse, să stea în mijlocul casei, eventual până trece alerta, pentru a fi protejați în cazul în care se întâmplă ceva”, a concluzionat șeful DSU.

Ministerul Apărării Naționale a confirmat joi că a găsit resturi provenind de la drone rusești Gheran în apropiere de localitatea Plauru, în județul Tulcea, în zona unde au fost emise mesaje RO-ALERT ca urmare a atacurilor ruse care au vizat infrastructura de pe malul ucrainean al Dunării.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele...
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale