Valul de căldură istorică a făcut ravagii în agricultură. În unele zone din țară, nu a plouat de două luni, iar culturile sunt, în mare parte, compromise. O spun chiar fermierii, care se plâng de faptul că recoltele vor fi la jumătate în această toamnă. Iar asta înseamnă că ne așteptăm la noi scumpiri în piețe și magazine, inclusiv la produsele de bază.
Cel mai lung val de caniculă din istorie pentru România a adus numai necazuri fermierilor. Culturile de porumb sunt compromise, iar însămânțările de toamnă întârzie din cauza lipsei ploilor.
Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Așa arată o cultură calamitată de porumb. În jurul nostru seceta a pârjolit totul, iar fermierii spun că producția nu va ajunge în silozuri, ci furaje pentru animale.
Nicolae este fermier de mai bine de 20 de ani și niciodată nu s-a confruntat niciodată cu o situație mai gravă ca anul acesta. Seceta a decimat culturile în doar câteva săptămâni.
„Vară ca aceasta eu nu am întâlnit de când profesez meseria de agricultor, o vară fără precipitații absolut deloc. Astfel cultura de porumb este diminuată cu 50-60% din potențialul de producție pe care îl avea în luna iunie, spune fermierul.
Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: În vestul țării, terenurile sunt atât de uscate încât utilajele agricole care lucrează pământul lasă în urma lor un praf gros, asemeni zonelor deșertificate.
Toate pierderile vor trebui acoperite cumva. Cheltuielile în plus ale fermierilor se vor transforma, automat, în scumpiri la produsele de bază.
„Să ne gândim că în spatele raftului din marile magazine nu există produse care să fie înlocuite dacă noi fermierii nu reușim să fim rezilienți să să producem hrană. Cu siguranță vom avea de suferit din cauză că va trebui să apelăm la importuri, cee ce costă mai mult”, a mai adăugat fermierul.
„Nu avem soluții, decât să ne adaptăm. Tehnologic, prin investiții, sau prin structura speciilor de plante pe care le cultivăm”, a declarat Radu Șumălan, profesor la Universitatea de Științe ale Vieții din Timișoara.
Guvernul a promis ajutoare pentru fermierii care au pierdut recoltele din cauza secetei.
Editor : D.U.