Specialiştii spun că au clienţi care şi-au făcut abonamente pentru ca locuinţele şi firmele lor să fie verificate săptămânal de camere şi microfoane ascunse.
„Există şi oscilaţii puternice în sus când se descoperă un microfon la o primărie, la un consiliu judeţean, la o vedetă acasă”, explică Mihai Belu, directorul unei firme de anchete şi filaj.
400 de euro costă verificarea unui spaţiu de o sută de metri pătraţi. Clienţii sunt în special oameni de afaceri, persoane din showbiz, înalţi funcţionari publici, care se tem că pot fi spionaţi în spaţiul lor privat.
Alţi oameni vor să afle dacă cineva le ascultă convorbirile telefonice, având în vedere cât de multe programe de spionaj se vând, liber, pe internet. Însă, aşa ceva nu poate fi verificat, spun reprezentanţii firmelor de contraspionaj.
„Cea mai bună metodă pentru a te proteja de soft este să resoftezi telefonul din când în când, pentru că identificarea lui este aproape imposibilă”, spune Mihai Belu.
Procurorii din România au trimis în judecată, pentru ascultări ilegale, avocaţi, oameni de afaceri şi chiar foşti judecători.
Interceptarea telefonică este infracţiune şi se pedepseşte cu până la 7 ani de închisoare. Însă, în cazurile de grup infracţional organizat, pedepsele pot fi mult mai dure.