Există profesori care predau şi pentru un singur elev. Se întâmplă în Rîmeţ, Alba, unde la şcoala generală sunt doar trei dascăli şi zece elevi. Ca să nu piardă ore întregi pe drumul dintre casă şi şcoală, elevii rămân în timpul săptămânii la internat. Fiecare profesor predă mai multe materii.
O oră de curs la şcoala generală din comuna Râmeţ: un elev şi un profesor. În mod obişnuit sunt doi elevi, Alin și Cătălin. Cu 13 sate izolate și îmbătrânite pe culmile munților Trascăului, comuna Rîmeț mai are acum câţiva locuitori.
Andrada Velciov, reporter Digi24: „Din cei 500 de locuitori ai comunei, doar 10 au vârste de până la 14 ani. Toți cei 10 învață aici, la singura școală din Rîmeț.”
Alin este cel mai mare elev din școală. Are 13 ani şi la vară se va duce la liceu, la oraş.
Alin Raica: „Îmi place, că eu am fost din clasa I tot singur. Dintre materii cel mai mult îmi plac istoria și geografia, și româna.”
Pentru că școala are puțini elevi, numărul profesorilor este pe măsură. Sunt cu totul trei. Învățătoarea predă şi la gimnaziu - istorie, geografie, muzică și desen.
Emilia Sămărtinean, învățătoare: „Mă ajută foarte mult și faptul că ei rămân aici și în timpul după-meselor, în care lucrăm și putem să ne parcurgem întreaga programă.”
Profesoara de matematică predă şi fizică, și chimie. Şi directoarea ţine mai multe cursuri.
Camelia Constantin, directoarea Şcolii Gimnaziale Rîmeț: „Specialitatea mea este română-franceză, dar pe lângă asta mai predau și alte materii - limba engleză, educație fizică, biologie.”
Cei mai mulţi copii stau foarte departe de şcoală, aşa că în cursul săptămânii sunt cazaţi la cămin.
Alin Raica: „În fiecare zi 16 kilometri dus-întors ar trebui să fac, dacă n-aş sta la internat.”
Vasile Raica, primarul comunei Rîmeț: „Am microbuz școlar care îi aduce lunea și îi duce vinerea.”
În ultimii 10 ani, numărul maxim de elevi la şcoala din comună a fost de 31.