Cetatea Severinului a fost de două ori sub asediu în ziua redeschiderii. Primii care au forțat intrarea în fortăreață au fost angajații de la Regia de Activități Nucleare din Severin, care au venit să boicoteze evenimentul de inaugurare, nemulțumiți că autoritățile locale nu sunt interesate de soarta lor. Regia se află în insolvență de doi ani, iar luna viitoare, 1.500 de oameni vor fi trimiși acasă, conform planului de restructurare, însă fără niciun ban.
„Din mai nu am luat un leu. Un leu nu am luat. Nu se poate trăi din mai fără niciun leu, deci niciun ban nu ne-a dat”, se plânge un protestatar.
„Băncile ne trimit încontinuu somații acasă. Nu avem ce pune pe masă la copii, la nepoți. Am o vârstă, vorbesc în nume personal, am rămas fără serviciu și nu știu ce va fi în continuare”, spune un bărbat.
„Din luna iulie noi organizăm manifestații, dar nu s-a luat nicio măsură. Suntem amânați de la o lună la alta, de la o săptămână la alta”, declară Adrian Stroia, președintele Sindicatului SLI Romag.
În același timp, în cetate, actorii simulau bătălia pe care ostașii lui Mircea cel Bătrân și ai regelui Sigismund de Luxemburg au dus-o cu turcii.
Lucrările de reabilitare au pornit în 2009. Sunt făcute cu 12 milioane de euro, fonduri europene.
„Avem obligația legală, morală și materială ca acest obiectiv istoric și deosebit să îl introducem în circuitul turistic”, a declarat Constantin Gherghe, primarul municipiului Drobeta Turnu-Severin.
„Momentan locuim în Germania și am venit special pentru acest moment. Este minunat aici și a fost reconstruită foarte frumos”, spune un vizitator.
„Are un aer medieval deosebit. Așa cum a fost construită pe timpuri de strămoșii noștri”, adaugă un altul.
Cetatea Severinului a fost zidită de regatul maghiar în secolulul XI, iar în perioada domniei lui Mircea cel Bătrân a devenit un bastion de apărare împotriva expansiunii Imperiului Otoman.