Familia Poplăcean trăieşte din creşterea oilor. Oamenii spun că, de 10 zile, un urs le omoară animalele.
„Am făcut niște focuri foarte mari, pentru că el era undeva aici, pe pârâu, cu siguranță mânca o oaie pe care a dus-o de aici, câinii lătrau în jurul lui”, a spus Mihaela Poplăcean.
„Din moși-strămoși noi creștem oi aici, pe dealurile ăstea. Dar așa ceva, n-am pățit. Să vină și acasă, și pe la șuri și peste tot”, a adăugat Nicolae Poplăcean.
Localnicii spun că ursul nu se opreşte doar la stâna de la marginea satului şi că a început să caute de mâncare tot mai aproape de centru.
Ursul a coborât din pădure și a ajuns în grădinile oamenilor. A atacat mai multe oi care se aflau în țarcuri. La doar 200 de metri de această zonă se află școala, unde învață zeci de copii
„Azi-dimineață a trebuit să mă duc cu copilul la școală, pentru că ce-a auzit aseară că s-a întâmplat... i-a fost frică să mai meargă”, a declarat un părinte.
„Și-apăi spune la București că de ce zice că ținem cinci câini. Îi ținem că știm pentru ce ne trebuie!”, a declarat un alt locuitor din zonă.
Patru familii din localitate au decis să ceară despăgubiri autorităţilor pentru animalele ucise de urs.
„S-au produs anumite pagube. Nu chiar mici, destul de mari. S-au omorât în jur de 18 oi și s-au rănit alte patru”, a precizat agentul agricol din cadrul Primăriei Râul Sadului, Ciprian Minea.
Reprezentanții Primăriei spun că au făcut mai multe solicitări către Ministerul Mediului, pentru a primi aprobare ca animalul să fie ucis. Procedurile cer, însă, ca ursul să fie mai întâi ademenit înapoi în pădure.
„O să facă niște goane în apropierea satului, ca să îndepărteze spre habitatul natural acest urs”, a declarat consilierul în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului, Flaviu Tomuță.
Urşii pot fi vânaţi în România doar cu autorizaţie specială, însă specialiştii spun că aceasta este extrem de rar eliberată primăvara, înainte de perioada de împerechere.