Acoperişurile din paie, culorile vii şi plasele de pescuit care decorează gardurile şi pereţii caselor din chirpici imită locuinţele vechi de 100 de ani ale locuitorilor Deltei.
„În satul pescăresc sunt trei alei principale, care practic reprezintă braţele Dunării. Pe fiecare dintre ele sunt clădiri specifice localităţiilor din Deltă. Spre exemplu, aşa arată o casă tradiţională din Ceatalchioi, cu rogojini şi cu tavan din lemn”, relatează Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa.
Proiectul vrea să păstreze tradiţiile comunităţiillor din Delta Dunării. Deşi construcţia celor 15 case s-a încheiat şi a fost făcută recepţia lucrărilor, satul este închis.
„Constructorul a rămas în zonă pentru paza obiectivului până când va fi preluat de Direcţia de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului Public. Darea lui în folosinţă, sau deschiderea lui pentru turişti, probabil că va fi undeva în luna martie”, spune Stere Şacu, viceprimarul municipiului Tulcea.
„Acolo se vor desfăşura activităţi meşteşugăreşti, plus există şi un bufet în care turiştii vor putea cumpăra produse tradiţionale. Acel bufet, după ce acest obiectiv va fi pus în funcţiune, va fi concesionat unui operator economic în baza unei licitaţii”, spune Narcis Popescu, şeful Serviciului de Gospodărire al Primăriei Tulcea.
Specialiştii spun că satul pescăresc poate deveni o destinaţie turistică.
„Cei care îl vor exploata vor arăta măcar cum se scoate peştele, cum se duce, cum se recepţionează, ar putea fi făcut un fel de film, pachet pe care noi îl aratăm turiştilor în Delta Dunării”, spune Daniel Iluşcă, preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turism din Delta Dunării.
La 50 de metri distanţă se lucrează la reproducerea, la scară mică, a Deltei. Amenajarea satului pescăresc a costat perste 5 milioane de lei, bani europeni, în timp ce pentru microdelta de la marginea oraşului se vor cheltui aproape 50 de milioane de lei, tot din fonduri europene.