Studenţii gălăţeni încep să-şi creeze propria tradiţie de sărbători. Pentru al doilea an au deschis, în holul mare al Facultăţii de Inginerie, o expoziţie de „brazi” creaţi de ei. La Brad-Engineering sunt expuse 19 structuri realizate din materiale diverse, de la şpan metalic, cartoane de ouă, şaibe şi şurubelniţe vechi până la mănuşi de cauciuc şi cauciucuri de bicicletă. Oprele de artă vor fi scoase la licitaţie iar banii strânşi vor fi donaţi.
„Este confecţionat din becuri reciclabile. Avem brăduţi din furculiţe de unică folosinţă şi carton, şpan...”, explică unul dintre expozanţi.
Una dintre vedetele expoziţiei Brad-Engineering este Copacul de oţel. Este un brad metalic, realizat dintr-un lanţ şi ornat cu scule vechi: şurubelniţe şi chei de bicicletă. Cântăreşte 15 kilograme iar preţul pornire la licitaţie va fi de 500 de lei.
Cristian Lefter, student: „Acest lanţ a fost sudat zală cu zală pentru a crea forma bradului. Apoi a fost structura întărită prin aceaste scule.”
În expoziţie au fost expuşi brazi făcuţi din cele mai neaşteptate materiale.
„Porneşte de la roţi de cauciuc, cure de cauciuc care formează de fapt coroana bradului. El a fost decorat cu becuri economice şi reciclabile. O elice de tractor, nişte piloane uzate, o jantă de Dacie.”
Studenţii de la Facultatea de la Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor au creat un brad din cofraje de ouă.
„Materiale reciclabile, aveam şi coadă de mătură şi bomboane”, spune unul dintre artişti.
Multe priviri a atras şi un brad uriaş realizat din baloane colorate şi hârtie creponată. Vârful, sub formă de stea, a fost realizat din mănuşi chirugicale umflate cu aer.
„Noi am vrut să dăruim o stare cât mai veselă, cât mai bună, specifică sărbătorilor”, spune una dintre creatoarele operei.
Expoziţia are şi un scop caritabil.
Cătălin Fetecău, profesor coordonator, Facultatea de Inginerie: „Vor merge la cămine de bătrâni, la creşe, vor dona aceşti bani. Iar brazii care vor rămâne nevânduţi vor fi duşi în diverse locaţii, la şcoli, vom încerca să-i ducem şi la căminul de bătrâni.”
Toţi cei 19 brazi sunt expuşi în foaierul Facultaţii de Inginerie, urmând ca joi să fie scoşi la licitaţie. Este a doua ediţie a acestei expoziţii. Anul trecut au fost expuşi 17 brazi creaţi de studenţii gălăţeni din cele mai neobişnuite materiale. La licitaţie, una din firmele din opraş a plătit 1.500 de euro pentru o structură metalică. Alte două creaţii au obţinut 1.000 de lei şi 1.500 de lei. Toţi banii au fost donaţi unui student care avusese, în vara anului 2015, un accident şi făcea recuperare.