SĂPTĂMÂNA SUB LUPĂ. În salon cu pisica, la maternitate. Ce condiții sunt în unele spitale din România
Este esențială empatia, să poți să te pui în locul pacientului/clientului. Pacienții sunt interesați de confortul emoțional pe care îl au la interacțiunea cu mediul spitalicesc, spune psihoterapeutul Laura Ciocoiu. Sunt spitale în care condițiile sunt sub orice critică, a adăugat ea, relatând, cu vădită emoție, o experiență personală:
„Eu personal, când am născut, am născut într-o maternitate în Craiova și a fost traumatic. A fost un moment când era să pierd copilul, când medicul am auzit că spunea: Urcați-o pe masă, pentru că e urgență! A doua zi dimineață - am născut natural -, dar a doua zi dimineață mă aflam într-un salon cu zece paturi, cred, și pe unul din paturi – eram singură în salon – trona o pisică. Deci, ce pot să vă spun? Acolo se intra și se ieșea în voie. Acestea sunt unele spitale de stat, nu spun că în toate maternitățile, dar e o experiență personală și experiența personală e importantă atunci când analizezi o anumită situație”, a arătat Laura Ciocoiu.
Calitatea sistemului și actului medical în România a fost subiectul emisiunii „Săptămâna sub lupă”. Vinerea trecută, băieţelul fotbalistului Cristian Bud, atacant la FC Bihor, s-a născut la o maternitate din Timişoara cu scor Apgar - 10. Cu toate acestea, fiul său abia născut a decedat, marţi, din cauza unor probleme pulmonare. După ce această dramă a fost mediatizată, şi alte femei au ieşit cu acuzaţii la adresa aceleiaşi maternităţi. O anchetă a fost deschisă şi la Spitalul Judeţean şi la Maternitatea din Buzău după ce o tânără a murit în condiţii suspecte. Familia femeii acuză medicii că n-au trat-o corespunzător după ce a adus pe lume un copil, tot prin cezariană.
Toate spitalele ar trebui să aibă un psiholog
Sistemul medical românesc nu este pregătit și nu funcționează pe principiul abordării cu respect a traumei pe care o tânără mamă o trăiește, a spus psihoterapeutul Laura Ciocoiu în emisiunea „Săptămâna sub lupă”. Este foarte important ca aceste cadre medicale să dea dovadă de un minim respect și de o înțelegere și de o empatie față de o mamă care trece prin această traumă, a adăugat Laura Ciocoiu.
Majoritatea spitalelor de stat – 400 de spitale – nu au un psiholog, a confirmat Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate al Societății Academice Române. „Avem o armată de psihologi, până la urmă ar fi vorba despre un singur om, plătit și-așa prost. Oameni mor în spital tot timpul, de multe ori mor pe nepregătite, familia nu e pregătită, gândiți-vă că sunt pacienți care au cancer, care trebuie și ei pregătiți. Chiar este o măsură pe care ministrul Sănătății poate să o ia mâine – să oblige fiecare spital să aibă un psiholog”, a declarat Sorin Paveliu.
La rândul său, doctorul Dan Perețianu, medic primar endocrinolog, a arătat că s-a făcut un sondaj printre pacienți și a rezultat că cel mai mult îi interesează nu atât să aibă un act medical performant, cât să fie bine îngrijiți în spital. Pe locul al doilea în sondaj a reieșit că pacienții vor să nu stea la coadă la medic. Pacientul vrea ca doctorul să vorbească cât mai mult cu el, să stea cât mai mult în preajma lui, a subliniat Dan Perețianu. „Noi aici stăm mai rău, poate și pentru că doctorii noștri nu au timp față de încărcarea pe care o au sau poate pentru că în facultate nu s-au făcut cursuri îndeajuns de aprofundate de comunicare și de îngrijiri”, explică dr. Perețianu. „Empatia este o parte a procesului de vindecare, dar nu e trecută în codul lui Hipocrat”, a mai spus el.
Un site pentru cazuri de mal praxis
De altfel, doctorul Dan Perețianu a arătat, în emisiunea „Săptămâna sub lupă”, că speranța de viață depinde mai puțin de modul în care este alcătuit sistemul de sănătate cât depinde de ce aer, ce apă consumăm, ce mâncare, în ce locuințe trăim. Mortalitatea infantilă, însă, este foarte strâns legată de modul în care este alcătuit sistemul de sănătate în România și faptul că mortalitatea infantilă în România este mare trădează că sistemul de sănătate din România nu este clădit pe niște baze normale sau adecvate, așa cum este prin Europa.
În opinia lui Sorin Paveliu, dacă populația ar reacționa într-adevăr foarte brutal la astfel de situații, atunci lucrurile s-ar schimba. Este vorba despre reacția întregii colectivități, despre atitudine, subliniază Sorin Paveliu. „Există o percepție greșită că în astfel de cazuri, dacă ar fi vorba despre un mal praxis, că această instituție (Colegiul Medicilor – n.r.) ar trebui să dea sancțiuni. În realitate, e o impresie greșită. Mal praxisul este sancționat în instanță, și nu de către Colegiul Medicilor, decât tangențial, pe linie profesională”, a explicat Sorin Paveliu.
Dar Colegiul Medicilor ar putea face ceva, a spus Sorin Paveliu, precizând că personal a făcut o asemenea propunere în urmă cu zece ani, dar a rămas fără ecou: „să fie adunate, ori de câte ori apare câte o situație reclamată sau suspicionată de mal praxis, să fie depersonalizată – nu ne interesează nici județul, nici medicul, nici secția – să rămână undeva pe un site și pe urmă să ajungă să se vadă și soluția: dacă este vorba despre o acuză nejustificată să se știe, iar dacă este vorba de o acuză justificată, de asemenea să se știe”.
Multe dintre aceste decese neonatologice au cauze sistemice, nu e neapărat medicul de vină – nu există suficient personal, nu există dotări adecvate. Și autoritățile locale s-ar putea implica mai mult, subliniază Sorin Paveliu, care recunoaște că, la noi, sancțiunile sunt modeste, însă justifică: Atât timp cât un șofer care omoară pe cineva ia condamnare cu suspendare, de ce ar face pușcărie un medic care a fost plin de bune intenții?
Urmăriți opiniile invitaților emisiunii „Săptămâna sub lupă”, realizată de Tudor Otulescu, în materialele video atașate.
Puteți viziona integral emisiunea „Săptămâna sub lupă” AICI.
- Etichete:
- craiova
- pisica
- spitale
- maternitate
- sistemul de sanatate
- laura ciocoiu
- dan peretianu
- sorin paveliu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News