Aproape jumătate dintre firme vor acorda bonusuri de sărbători. Cele mai multe sunt cadouri financiare şi cam 16% - daruri sub formă de cozonac sau vin. Şi tichetele-cadou sunt pe listă, cu atât mai mult cu cât aduc companiei reduceri fiscale.
65% dintre bonusurile de sărbători înseamnă bani pentru angajaţi, potrivit unui studiu recent.
Corina Diaconu, reprezentanta unei firme de recrutare: „Companiile şi-au făcut calculul la final de an şi au profit, aşa că îşi permit să acorde beneficii extrasalariale angajaţilor.”
Cine nu încasează numerar, tot poate să îşi facă un mic dar cu banii patronului. Firmele care tipăresc bonuri-cadou au cu 25% mai multe comenzi decât anul trecut. Companiile sunt impulsionate să acorde angaţilor astfel de beneficii pentru că de la 1 ianuarie nu se plătesc contribuţii sociale pentru tichetele cadou cu o valoare de până la 150 de lei.
Anca Dragu, ministrul Finanţelor: „Moda în Europa este de a muta povara fiscală de pe angajat pe consum. Să reduci impozitarea consumului - cum s-a întâmplat în Romania -, sau să reduci povara fiscală pe salariat.”
Bonurile-cadou sunt mai utile decât cele de masă: cu ele puteţi cumpărat aproape orice. Haine, jucării sau parfumuri.
Studiul mai arată ca 16% dintre firme vor acorda beneficii extrasalariale în produse. Cadourile cu o valoare de maximum 100 de lei fiecare, cumpărate de companii de la organizaţii care sprijină persoanele aflate în dificultate, au scutiri fiscale.
Jumătate dintre angajatori vor acorda bonusuri de maximum 500 de euro, arată un studiu.