În ianuarie, peste 630.000 de bugetari din administraţie, poliţie sau jandarmerie vor încasa mai mulţi bani decât în decembrie, ca urmare a majorării lefurilor cu 10% pe final de an. Creşterea lefurilor la stat ar putea avea efecte şi în privat.
Claudia Costea, ministrul Muncii: Prin majorarea de 10%, salariul minim automat a crescut, ajungând la ora la care stăm de vorbă, dacă nu mă înșală memoria și calculele, la 1.155 lei. Problema pe care o avem este diferența care există actualmente între salariul minim din mediul economic și salariul minim care a rezultat ca urmare a aplicării acestui procent de 10%.
1,3 milioane de români care lucrează în mediul privat şi în companiile în care statul este acţionar au, în acte, salariul minim pe economie, potrivit sindicatelor. Aceştia vor afla dacă le cresc şi lor lefurile pe 30 decembrie, la ultima şedinţe de Guvern din acest an.
Între timp, Ministerul Economiei îi întreabă pe patroni dacă sunt de acord cu majorarea salariului minim şi în mediul privat, şi dacă vor mai face angajările pe care le aveau în plan sau vor da oameni afară. Potrivit unui studiu realizat la începutul acestei luni, 4 din 10 patroni români au declarat că vor să facă angajări şi aproape 60% dintre ei spuneau că vor să crească uşor salariile angajaţilor.
Comisia de Prognoză estimează pentru 2016 o creştere cu aproape 3,5% a numărului de angajaţi, până la aproape 4,8 milioane de persoane. O astfel de estimare ar putea rămâne doar pe hârtie dacă o eventuală creştere a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie va determina mediul privat să amâne planurile de noi angajări.
Aceeaşi Comisie de Prognoză eSalarii stimează că anul viitor şi salariul mediu net va creşte cu 7%, până la 1.950 de lei.
Radu Crăciun, economistul şef al unei bănci comerciale: Avem creșteri salariale de 7% an la an. Având în vedere că inflația e negativă, de fapt creșterea e și mai mare, de peste 8%.
Salarii mai mari înseamnă ca românii vor avea mai mulţi bani de cheltuit anul viitor.
Radu Crăciun, economistul şef al unei bănci comerciale: E în ce măsură această stimulare a consumului se va regăsi într-o creștere a producției interne a României, în ce măsură mediul de afaceri din România va fi capabil, sau va fi dornic să răspundă unui consum în creștere cu o producție în creștere.
În caz contrar, banii vor fi cheltuiţi pe produse de import, din care economia românească nu câştigă mare lucru.