Salariile pentru mii de angajaţi din sectorul IT au scăzut, în ciuda promisiunilor făcute de liderii PSD că acest lucru nu se va întâmpla. După mutarea contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, fostul premier a spus că va proteja acest domeniu de activitate, vital pentru economia României, prin ajutoare de stat. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar discuţiile trebuie reluate cu noul cabinet.
Reprezentanţii industriei IT spun că nu au primit de la Guvern ordonanţa promisă dupa modificările fiscale, prin care salariile nete să fie păstrate la nivelul actual.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Nu există niciun fel de risc ca salariile să scadă!”
Mihai Tudose, premierul României: „Pentru această categorie vom da o ordonanţă care să echilibreze lucrurile”.
Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe: „Deci este o ordonanţă în lucru la Ministerul de Finanţe”
În economia reală, dincolo de promisiuni, Mihai vede efectele pe propria piele. Deciziile guvernului afectează cel mai tare firmele mici, spune el, pentru că angajaţii aleg multinaţionalele care pot menţine salariile nete la acelaşi nivel.
Mihai Zugrăvescu, manager firma IT: „Nu mai au personal, nu mai pot să-şi finalizeze proiectele şi acest lucru poate duce la falimentarea acelor companii mici. Noul Cod Fiscal a adus modificări şi a trebuit să modificăm contractele de muncă ale angajaţilor”.
Sectorul IT era scutit de plata impozitului pe venit, care este de 10% începând cu acest an. Pentru o treime dintre angajaţii acestui domeniu, firmele nu au majorat fondul de salarii ca să menţină salariul brut.
Pentru angajaţii din domeniul IT care lucrează în aceste clădiri de birouri ziua de salariu din luna ianuarie nu a fost una prea fericită. 35.000 de salariaţi au primit lefuri cu 7% mai mici decât în luna decembrie.
Efectele se întorc tot asupra încasarilor bugetare, spun reprezentanţii industriei de software care reprezintă 6% din Produsul Intern Brut.
Cătălin Iorgulescu, vicepreşedinte ABSL: „E posibil să diminueze veniturile bugetare, mai degrabă decât să le crească. Va exista o migraţţie a forţei de muncă şi a proiectelor dinspre România în alte ţări”.
În plus, ajutorul de stat promis de Guvern este insuficient, spun companiile deoarece cu acei bani pot fi scutiţi de impozit doar 60 de oameni dintr-o companie.
Valerica Dragomir, director executiv ANIS: „Ultima discuţie a fost cu cabinetul Tudose legat de introducerea unei scheme de ajutor de minimis. Din punctul nostru de vedere nu e una uşor de aplicat pentru companii”.
Ajutorul de minimis nu poate depăşi 200.000 de euro pe o perioadă de trei ani, iar companiile care derulează deja proiecte cu finanţare din bani europeni nu mai pot aplica pentru acest ajutor.
FOTO: Shutterstock